Categories
Persoonlijk

Pizza, cloud modellen en de overeenkomsten

Iedere branche heeft zo zijn eigen woorden en afkortingen. Ook mijn branche is koning in moeilijke kreten te gebruiken of stoere afkortingen. Er zijn in ieder geval vier termen die we geregeld horen. Zeker wanneer je gaat beginnen aan je route naar de cloud. Dit zijn de termen ‘on-prem’, ‘IaaS’, ‘PaaS’ en ‘SaaS’. Alleen wij doen alsof iedereen deze kreten kent en volledig begrijpt. En dat is vaker niet zo dan wel. Daarom deze blog – geïnspireerd door een quote van Albert Einstein – waar ik de cloud modellen vergelijk met pizza eten.

Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg

Albert Einstein

Verschillende pizza vormen onder een paraplu

pizza,modellen,paraplu,saas,paas,iaas,on-prem,ernstveen

De termen on-prem, IaaS, PaaS en SaaS zeggen – vrij vertaald – iets over hoeveel procent cloud een IT-omgeving of applicatie is. In onderstaande afbeelding vind je de traditionele uitleg van deze termen. Dit zijn de cloud modellen die beschikbaar zijn. Waarbij On Premises (ook wel afgekort als on-prem) een omgeving is bij jouw op kantoor of in een door jou gehuurd datacenter. Bij IaaS huur je alleen de rekenkracht en beheer je de rest zelf. Met PaaS ben je alleen verantwoordelijk voor de applicatie en de data. Mooi voorbeeld hiervan is mijn blog. Microsoft is verantwoordelijk voor de techniek achter mijn blog en alleen de applicatie en content regel ik zelf. Tenslotte heb je nog SaaS wat een kant-en-klare oplossing is. Denk aan internetbankieren of online boekhouden. Je maakt er gebruik van. Alleen je service leverancier is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid, onderhoud en het maken van backups.

type,cloud,iaas,paas,saas,on-prem,terminologie,paraplu
Paraplu met de traditionele uitleg van de cloud modellen

En nu dan die pizza. In onderstaande afbeelding vergelijk ik graag de termen met het eten van pizza. Een on-prem omgeving kan je vergelijken met zelf thuis je pizza maken. Je koopt alle ingrediënten zelf en gaat dan aan de slag. Dan IaaS kan je het beste vergelijken met met een pizza uit het diepvries vak van de plaatselijke super. De term PaaS kan je vergelijkbaar met het laten bezorgen van je pizza. Tenslotte dan SaaS vergelijk je met het eten van een pizza in een Italiaans restaurant met een drankje zonder ergens naar om hoeven te kijken.

type,cloud,iaas,paas,saas,on-prem,terminologie,paraplu
Paraplu met eenvoudige uitleg van de verschillen tussen de cloud-modellen

Waarschijnlijk heeft deze paraplu nu gezorgd dat je de volgende keer bij de termen on-prem, IaaS, PaaS of SaaS aan pizza denkt :-). Eet smakelijk!

Referenties

[1] Microsoft (2017). What is PaaS?
[2] Microsoft (2017). What is IaaS?
[3] Microsoft (2017). What is SaaS?

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/