Categories
Persoonlijk

Inspirerende technologie visies op de toekomst

Technologieontwikkelingen volgen elkaar best snel op. We kunnen datacenters onder water laten werken. En we laten vuilniswagens zelf het afval ophalen. Ook in Hollywood is men geïnspireerd door de mogelijkheden van technologie. Zo ontploffen er een aantal films waar inspirerende toekomstige technologie in voorkomt. Denk hierbij aan films als Iron Man, Minority Report, Star Wars, Total Recall en Elysium[1]. Zo publiceert de Tech-industrie vele toekomstvisies wat technologie ons allemaal gaat brengen. In deze blog heb ik een aantal technologie visies verzameld die een leuk beeld geven. Waar gaat technologie jou straks mee helpen? Conclusie is data straks overal is. Of we de privacy-standaarden zoals we die nu willen naleven standhouden weet ik niet. En hoe gaan we straks dan om met het vertrouwen in die cloud? Relevanter dan ooit gaat het beveiligen van al deze data worden.

Inspirerende video over productiviteit

Alles is straks een beeldscherm, hier zie je dat data op heel veel plaatsen tot leven komt. Die vertaal-bril wil ik sowieso wel :-). Technologie gaat je helpen door productiever te zijn waar je ook bent. Op de steeds groter wordende stations en luchthavens is het best handig om op die manier je weg te kunnen vinden. Zitten best inspirerende ideeën tussen.

Gaat de bank je straks actief volgen

Dat de banken zich opnieuw moeten uitvinden is al wel langer duidelijk. Zeker na de kredietcrisis hebben we met zijn allen een mening over de banken. Volgens deze visie gaat je telefoon als jij slaapt een krediet aanvragen. En luistert je bank straks mee op sociale media. Vervolgens krijg je proactief een lening in de buurt aangeboden, voor die ene aankoop die je ambieert op deze sociale media. Was dat niet de basis van de kredietcrisis?

Dokter iPad

Dat technologie heel relevant kan zijn in de zorg geloof ik meteen. In deze visie is het net of de dokter zelf niks meer hoeft te weten. Hij heeft immers z’n iPad met realtime dashboards bij zich. Ben absoluut nieuwsgierig naar wat technologie straks gaat doen in onze ziekenhuizen.

Technologie helpt productiebedrijven produceren

Stel je een productieomgeving voor waarin werknemers naadloos samenwerken en gebruik maken van voorspellende technologieën. Vervolgens gaat technologie deze processen automatiseren en zo bijdragen aan het laten bloeien van je producten. Uiteraard is deze technologie verbonden met verschillende organisaties zodat iedereen in zijn eigen kracht blijft.

Dat is nog eens boodschappen doen

Deze manier van boodschappen doen lijkt mij ideaal. Op zich zou dit vandaag al mogelijk moeten zijn. Zo zie je ook in andere branches technologie die al serieus bijdraagt en voor je werkt. Wat ik nog wel ouderwets vind is dat de vakken vervolgens handmatig worden gevuld…

Zoeken door live beelden en zo veilig werken

Zoeken op internet en in documenten vinden we al heel normaal. Zoeken door beelden is nog niet zo standaard. Je ziet wel dat technologie hier steeds beter in wordt. Gaaf als we straks ook door live-videobeelden kan zoeken. Helemaal gaaf als we kunstmatige intelligentie dat kunnen laten doen, zodat we vervolgens gewaarschuwd kunnen worden bij onveilige situaties. Tom Cruise had deze technologie in zijn films bijvoorbeeld al. Ideaal voor de campagne Veilig Werken Nederland die ons aanmoedigt veilige situaties op ons werk te creëren.

Samsung SmartThings Hub

Niet alle smart home-apparaten zijn afzonderlijke apparaten – er zijn systemen die je kunt gebruiken om je huis te automatiseren. Met het SmartThings-systeem kun je bijvoorbeeld verlichting, sloten, stekkers, thermostaten, camera’s en luidsprekers bedienen. Net al een breed scala aan sensoren die je kunt gebruiken met het Smartthings-systeem voor beveiliging of andere informatie. SmartThings is de centrale hub van je smart-home, die je kunt bedienen met je smartphone.

De wereld in 2050

Dan nog één science fiction-video over hoe onze wereld er in 2050 uit kan zien. Een inspirerende visie waarbij vliegen door de lucht ons primaire vervoersmiddel lijkt te worden. Bijna alle toekomstvisies hebben het onder andere hierover. Ook in deze video hebben we vliegende auto’s, robots en hebben we heel veel digitale apparaten en schermen.

We gaan dus nog heel veel verschillende soorten applicaties met elkaar maken, om dit mogelijk te maken… Kortom maximale focus op succes.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/