Categories
Persoonlijk

CRM-systeem zorgt voor optimale klantinteracties

Wat kan een CRM-systeem jouw bedrijf bieden? Je bedrijf produceert iedere dag enorme hoeveelheden gegevens. Elke keer als iemand de telefoon opneemt en een klant te woord staat, een nieuwe verkoopprospect ontdekt of achter een veelbelovende lead aangaat, leert men nieuwe dingen die zeer waardevol kunnen zijn.

Maar wat gebeurt er met deze gegevens? Die verdwijnen wellicht in documenten of laptops; of worden opgeslagen in hun eigen hoofd. In dat geval raken details verloren, er wordt na een vergadering of een telefoongesprek niet direct actie ondernomen en er wordt aangenomen dat bepaalde zaken belangrijk zijn, terwijl men niet zeker weet of dat daadwerkelijk zo is.

Wat is een CRM-systeem

Het komt er eigenlijk op neer dat een CRM-systeem je helpt om je zakelijke relaties met klanten te beheren en de omzet van je bedrijf te verbeteren. CRM draait echter niet alleen om klanten. Je kunt alle relaties die voor jouw bedrijf van belang zijn de gewenste aandacht geven; collega’s, leveranciers, gebruikers van diensten en uiteraard je klanten.

Hoe gaat dit in zijn werk? Een CRM-systeem biedt allereerst een centrale locatie waar gegevens over klanten en contactgegevens van prospects kunnen worden opgeslagen en gedeeld met collega’s. Zodra die locatie actief is kan de geschiedenis van alle interacties met deze klanten worden gevolgd: telefoonverkeer, e-mailverkeer, vergaderingen, presentaties, ontvangen verzoeken. Omdat volgen essentieel is.

Met een CRM-systeem kun je binnen een oogwenk elke vraag, elke serviceaanvraag, elke voorkeur en alle oude contactgegevens van welke klant dan ook opvragen. Zo verloopt het contact met de klant altijd persoonlijk, relevant en actueel. Door je klanten beter te begrijpen, krijg je een beter inzicht in kansen op het gebied van cross- en up-selling, zodat je met bestaande klanten nieuwe zaken kunt doen.

Naast het bijhouden van de geschiedenis kun je opmerkingen toevoegen, follow-ups inplannen en de volgende stappen vastleggen die jij of je collega’s moeten nemen. Zo hoef je nooit een kans te missen om deals te sluiten of het aantal accounts voor klanten te vergroten.

Lees de mening van Forbes over waarom klantrelatiebeheer zo belangrijk is?

Soorten CRM-systeem

CRM is veelzijdig. Voor iedere behoefte zijn er diverse CRM-systemen verkrijgbaar. Van eenvoudige software tot uitgebreide pakketten met verschillende functies. De belangrijkste soorten zijn:

  • Cliënt-server: een systeem waarbij de database op een server is geïnstalleerd en de applicatie op apparaten.
  • Open source: vrij beschikbaar om te downloaden en op een server te plaatsen.
  • Cloud: webbased systeem dat niet op de eigen server staat maar bij de serviceverlener.

CRM in de cloud

Een CRM-systeem dat werkt in de cloud is de schaalbaarder en makkelijk te gebruiken. Met moderne CRM-systemen is het mogelijk om op onder andere mobiele apparaten relaties te beheren. Het grote voordeel hiervan is dat deze volledig in de cloud werken. Ook kunnen deze systemen integreren met bijvoorbeeld Outlook, Office en SharePoint. Zo wordt een CRM-systeem onderdeel van je dagelijkse werk. Daarnaast heb je afspraken, klantgegevens en planningen altijd en overal bij de hand.

crm-systeem, klantinteractie, gdpr, avg, privacywet
Microsoft Dynamics 365 ecosysteem

De integratie van alle systemen met elkaar maakt Microsoft Dynamics 365, Office 365 en de Surface bijvoorbeeld super krachtig. Zeker in combinatie met Social Engagement. Onderstaand een leuke video waarin een aansprekende visie is uitgebeeld wat gewoon vandaag de dag realiteit is.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/