Categories
Persoonlijk

Samenwerken en zo jouw eigen kracht benutten

Hoe kunnen we het meeste resultaat halen door met te gaan samenwerken? Wat is jouw kracht en hoe kan je die door die te delen met anderen optimaal benutten?

Samenwerken is niet nieuw. Onze maatschappij verandert in sneltreinvaart. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van jou en je bedrijf. Maar het brengt ook kansen met zich mee. Kansen die zich voordoen door te vernieuwen: door dingen anders te doen en andere dingen te doen. En hoe kom je dan tot vernieuwing? Wat kun je zelf doen en wat is de meerwaarde van vernieuwing via samenwerking?

Ga opzoek naar vernieuwing en werk samen

samenwerken,kracht,innovatie,ernstveen

Hoewel we de economische crisis achter ons hebben gelaten voelen we dit soms echt nog wel. We blijven daarom druk met plannen maken voor groei.

Geweldige dingen in het bedrijfsleven worden nooit gedaan door één persoon. Ze zijn gedaan door een team van mensen

Steve Jobs

Groei is niet iets vanzelfsprekends. Het is geen toeval dat een beperkte groep van bedrijven de wind in de zeilen heeft. Het zijn ondernemers die heel bewust een andere koers hebben gekozen. Deze bedrijven anticiperen op de nieuwe realiteit. De bedrijfsvoering is aangepast, waarbij de focus op vernieuwing, waarde creatie en samenwerking zwaarder weegt dan het realiseren van groei en rendement op korte termijn. En ondersteunende technologie is optimaal ingezet. Het zijn de koplopers op het pad naar het nieuwe tijdperk. Niet voor elke ondernemer is dit weggelegd omdat de aanpassing niet alleen iets op papier of de waan van de dag is. Verborgen agenda’s draagt niet bij aan het succes, kortom alles of niets.

Vernieuwing door samenwerken

Consumenten stellen andere eisen. En oude businessmodellen lijken niet meer te werken. Dat vraagt om een voortdurende aanpassing van je bedrijf. Kortom met een kritische blik naar je eigen bedrijf kunnen kijken. Ondernemers die innoveren en inspelen op deze ‘nieuwe wereld’ zijn vaak succesvol. Zij veranderen hun businessmodel, passen hun product aan of gebruiken nieuwe technologie. Daarmee verbeteren ze bijvoorbeeld hun productieprocessen of de toegang tot de markt. Innovatie betekent niet altijd dat je iets nieuws moet uitvinden. Of veel geld voor onderzoek moet reserveren. Het kan ook gaan om het slim benutten van bestaande of nieuwe toegepaste technologie, voorbeelden van intelligente techniek voor specifieke branches.

Relevante innovatie voor de klant

Daarnaast kun je denken aan bestaande of nieuwe vormen van vermarkting. Er is één belangrijk criterium voor innovatie: ze moet voldoen aan een klantbehoefte en daarmee toegevoegde waarde bieden. Kortom je moet relevant blijven. Samenwerken vormt het sleutelwoord bij innovatie. Door samenwerking ontstaan nieuwe inzichten en versterkt of versnelt het innovatieproces. Dat heb ik zelf ook ervaren in de teamcoaching afgelopen twee dagen. Samen krijg je ook nieuwe inzichten. Samenwerking biedt de kans om klanten klinkende keuzes te bieden. Het zorgt ervoor dat je geen allrounder wordt die alles een beetje kan. Wanneer je optimaal samenwerkt en eenieder zijn specialisme behoudt en krachten bundelt op andere gebieden, zoals inkoop, ontwikkeling en verkoop van producten of diensten of juist samen een dienst completeert met de krachten van eenieder. Dit soort bundelingen worden steeds belangrijker om succes te hebben én te houden.

Luister de Login Techcast podcast over Extreem Samenwerken terug »

Twee kunnen meer dan één

Vroeger hielden bedrijven hun innovatie het liefst geheim. Ze sleutelden er lang aan in R&D-labs, bang dat een ander het succes zou kopiëren. Daardoor duurde het lang voordat een nieuw product naar de markt kon worden gebracht. Dit model lijkt in de huidige veranderende wereld niet langer houdbaar. Tegenwoordig wordt informatie veel sneller verspreid en groeit het idee dat alles gedeeld kan en moet worden. Informatie kan zo makkelijk worden overgedragen, dat het onmogelijk lijkt om overdracht tegen te houden. Dus kun je er maar beter je voordeel mee doen. De angst dat anderen met je ideeën op de loop gaan, is een slecht kompas. Focus op kansen.

Enkele voorbeelden van onverwacht en succesvol samenwerken:

Adobe, Microsoft en SAP gaan samenwerken
SAP, Adobe en Microsoft slaan de handen in elkaar om klantgegevens in een platform te laten landen in plaats van allemaal zelf het wiel uit te vinden
Senseo en Douwe Egberts
Philips behaalde succes met innovatie door samenwerking. Een voorbeeld is Senseo, die ze samen met Douwe Egberts ontwikkelde.
Starbucks
Je kunt door Zwitserland reizen in de Starbucks trein. Het bekende koffiebedrijf is daarvoor een samenwerking aan gegaan.
Mercedes en Smart
Wist je dat? Smart is oorspronkelijk bedacht door Swatch. In samenwerking met Mercedes is dit naar de markt gegaan.
Jumbo en Mediq
Jumbo Foodmarkt, Mediq Apotheek en het Amphia Ziekenhuis combineren kennis en geven dankzij samenwerken kookworkshops over gezond eten en drinken.

Focus samen want dat loont meer dan ooit

Kansen liggen voor het oprapen, luidt een bekend gezegde. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het dagelijks werk heeft vaak zoveel prioriteit, dat het je mogelijk ontbreekt aan capaciteit en een frisse blik. Hoe kun je toch kansen zien en benutten? Zet het onderwerp samenwerken eens op de agenda van je plaatselijke business club. Ook kun je het eens bespreken met leveranciers of klanten. Alleen ga je snel maar samen kom je verder is een uitspraak die ik graag gebruik. Een ander toverwoord is focus. Ik heb geleerd dat de definitie niet voor iedereen hetzelfde betekent. Voor mij betekent het je eigen identiteit en kracht omkaderen, daarin geloven en je niet laten afleiden door kort gewin of dagelijks je koers wijzigen omdat dat ‘ook leuk is’.

In mijn werk kom ik geregeld softwarebedrijven tegen die gave applicaties maken en zo het leven van hun klanten makkelijker maken. Dat samenwerken daar van wezenlijk belang is zie je in het ontstaan van DevOps. Een manier om de ontwikkelaars en systeembeheerders en andere aanverwante teams samen te brengen. Ook geloof ik dat je tegenwoordig niet meer alleen software kan maken, dat juist de samenwerking zou moeten opzoeken. Een simpel voorbeeld; jij maakt mooie software voor projectmanagement. Hoe zorg je dat gebruikers je applicatie begrijpen? Wellicht samenwerken met een ander die hier mooie oplossingen voor heeft. Feitelijk zie je Microsoft, Adobe en SAP dit ook doen. Elkaar niet langer bevechten.

Maximaal renderen door samenwerken

Ik geloof in extreem samenwerken, ofwel samen een community vormen. En dan het liefst niet alleen producten ontwikkelen, en de marketing uitvoeren en de klant succesvol helpen. Ik geloof dat verliezen van een community moeilijker is dan van die ene concurrent. Wanneer we dan ook nog een branchevereniging of een researchinstelling laten aansluiten is onze samenwerking super krachtig geworden. In Nederland werkt 8% van de bedrijven samen met een researchinstelling, wereldwijd blijven we daarin achter[1].

Referenties

[1] Ministerie van OCW (2017). Publiek-private samenwerking
[2] Twynstra Gudde (2017). Samenwerken is verbinden van belangen

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/