Categories
Persoonlijk

Bloeien en groeien door inzet van technologie

Optimaal bloeien en groeien door inzet van technologie is waarin ik geloof. Ik heb al in de nodige situaties het motto “Snoeien, Bloeien en Groeien” gebruikt, dit motto heeft mijn schoonvader ooit gebruikt in zijn tijd als wethouder van de gemeente waar ik woon. Soms moet je eerst inventariseren wat je hebt en dat terugbrengen. We noemen dat ook graag consolideren. Om vervolgens te optimaliseren zodat je weer kan bloeien met een nieuwe start. Vanuit daar kunnen we technologie slimmer gaan inzetten, automatiseren en machine learning gebruiken wat volgens mijn motto het groeien weerspiegelt. Groeien met meer winst of minder kosten of beide. Oftewel groeien met technologie gaat deze blog over. De cloud markt lijkt altijd te blijven groeien[1].

Bloeien door te betalen naar gebruik

In een eerdere blog schreef ik over dat de cloud begint bij vertrouwen. Dat is een belangrijk beginpunt. Overigens nachtrust en geen zorgen over beschikbaarheid is ook prettig. Ander voordeel van die cloud is dat je alleen betaald voor wat je gebruikt. Dat klinkt simpel echter moeten je processen daarop wel aangepast worden. De technologie maakt het mogelijk, nu jouw business nog. Kortom het begint met inventariseren van welke processen en systemen je gebruikt. Om vervolgens deze te optimaliseren met als ultiem doel geld besparen of een verbetering van je dienstverlening (dus bloeien). Sommige processen zijn voor elke dag, andere niet. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van loonstroken of maandrapportages. De kans bestaat dat je systemen vandaag maximaal aan staan ook als dit niet nodig is. We kunnen de processen grofweg onderverdelen in vijf patronen:

© Microsoft

Aan en uit: Dit zijn processen die periodiek voorkomen en de rest van de tijd uitstaan. Denk aan het verwerken van loonstroken. Snel groeien: Sommige organisaties laten startups ontstaan als kweekvijver voor nieuwe ideeën. Slaat zo’n startup aan zal deze meer rekenkracht nodig hebben. Onvoorspelbare groei: Denk hierbij aan de rampenwebsite van de overheid. Voorspelbare groei: Voor zorgverzekeraars is de periode van november tot eind december een piekmoment, waarbij er honderdduizenden mensen op de website komen. De rest van het jaar is het voorspelbaar. 24×7 stabiel: Denk aan ondersteunende processen, die dag in dag uit draaien en continu beheer en support nodig hebben.

Optimaliseren en technologie laten werken

Door processen te optimaliseren en technologie voor je laat werken op de momenten dat je dat nodig hebt, kan je zo’n 30% besparen. Met deze besparing snijdt het mes aan twee kanten. Hiermee heb je ook een stap gezet voor het besparen van energie wat je in 2020 moet kunnen aantonen. Vanaf 2023 wil men zelfs je kantoor kunnen sluiten als deze niet minimaal energielabel C heeft.

Aanwezige capaciteit versus nodig

Niet langer op de groei inkopen

Ander voorbeeld. De meeste webshops zijn in de aanloop naar de feestdagen druk. Bovendien zie je dat Cyber Monday en Black Friday aan populariteit winnen. Volgens Forbes was in Amerika deze twee dagen goed voor 14 miljard dollar. Kortom beschikbaarheid is belangrijk op de momenten dat er vraag naar is. Traditioneel wordt de benodigde capaciteit voor die periode ingekocht plus wat extra. Onderstaand plaatje laat goed zien dat je deze capaciteit (en dus investering) zo’n 10 maanden per jaar niet gebruikt. Je kan 80% besparen én beter opgewassen zijn als je wel sneller groeit dan die 20% die aan overcapaciteit ingekocht is.

Aanwezige capaciteit versus nodig bij een webshop of productiebedrijf

Met cloud technologie ga je capaciteit alleen gebruiken wanneer nodig. Dat is even wennen. Zo kan je ook slim omgaan met terminal-server omgevingen. Zijn de gebruikers die gelijktijdig gebruik maken van zo’n omgeving altijd gelijk? Meestal niet. Toch staat deze omgeving vaak aan voor alle gebruikers met onnodige licentiekosten als gevolg. De cloud kan voor jou werken en precies genoeg rekenkracht en systemen klaarzetten als nodig. Of denk aan producerende bedrijven. De orderstroom is vast niet door het hele jaar gelijk, toch staat de ICT-huishouding het hele jaar aan op de maximale capaciteit. Op deze manier kan je gaan optimaliseren.

Dus met die cloud kan je elk moment van de dag alleen gebruiken wat je dan nodig hebt. Oh ja hoe ga je nu om bij een calamiteit? Kan je dan doorwerken? Een oplossing voor je continuïteit kan ook een eerste stap naar de cloud zijn. Transformeer je bedrijf met de flexibiliteit om cloud-oplossingen, lokale oplossingen en hybride oplossingen te overbruggen.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/