Categories
Persoonlijk

Software in de cloud en samenwerken als strategie

Het is alweer bijna zes maanden geleden dat ik aan mijn nieuwe uitdaging ben begonnen. Eerlijk geschreven ben ik er verbaasd over hoe snel die tijd voorbij is gegaan. In die zes maanden hebben we een nieuwe krachtige en relevante propositie mogen maken voor software ontwikkelende bedrijven. Daarin hebben we een rode draad lopen die onder andere meerdere gebieden van onze roots raakt. Denk hierbij aan Dynamics AX, NAV, 365, Business Central en Microsoft Azure komen samen in deze nieuwe oplossing. De rode draad is samenwerken. Een aanbod dat met een vastomlijnd stappenplan en professionals mogelijk gemaakt wordt. Mooi om te zien dat keuzes niet dagelijks veranderen of door allerlei winden worden beïnvloed! Ik ben trots op dit resultaat en kijk uit naar de volgende zes maanden.

Pas je software continu aan

Uit het oplossen van problemen ontstaan de mooiste businessmodellen. De inzet van nieuwe technologie is vaak een aanjager. Zo ontstond Netflix nadat de oprichter een boete van 40 dollar moest betalen na het te laat inleveren van een gehuurde film. Eerder was het bedrijfsmodel van Netflix gebaseerd op het voor onbepaalde tijd huren van dvd’s die per post verstuurd werden. Dankzij de beschikbaarheid van internet zijn ze streaming gaan inzetten om video’s aan te bieden. Netflix had niet direct het wiel uitgevonden. Door continu hun product aan te passen aan de behoefte van de klant en beschikbare technologie – waaronder slimme beveiliging – zijn ze zo succesvol geworden[1].

Samen eigen kracht benutten

Eerder schreef ik al over de krachtige en rijke ingrediënten samenwerken en het benutten van krachten. Als je daar focus aan toevoegt en de verleiding van kort gewin en andere typische valkuilen kan weerstaan, kan je echt een onweerstaanbaar resultaat opdienen, zeker als ISV[2]. De basis van de propositie die we hebben gemaakt is extreem samenwerken. Toevallig was dit ook het uitgangspunt van Microsoft Inspire 2018. Dat werkt veel beter dan angst te laten regeren, je eigen gelijk te willen halen of negatieve aandacht vragen. Benut je eigen kracht samen met die van anderen en er ontstaan ongekende mogelijkheden. Samen sta je sterker is een bekend credo. Jammer genoeg leerde we het tegenovergestelde op school, zo kan je lezen in ‘van afkijken leer je nog het meest’. Bovendien denk niet dat je alle wijsheid zelf in pacht kan hebben én houden.

Alle software staat toch al in de cloud

shift-depression,shift,digital transformation,software,isv,development,cloud,samenwerken,communicatie,bedrijfscultuur,visie
Het nieuwe bedrijf zal je bestaande bedrijf opeten en de nieuwe ‘as a service’-business zal waarschijnlijk niet zo snel groeien als je zou willen.

We hebben allemaal weleens een aankoop gedaan die achteraf toch niet aan onze verwachting voldeed. Wat deed je er daarna mee? De aankoop kwam waarschijnlijk op de afvalberg terecht. Hoe ideaal zou het zijn als onze consumptiedrift vanaf nu zou bijdragen aan verduurzaming? Lees mijn column »

Software ontwikkelende bedrijven zijn ook op zoek zijn naar een strategie om te groeien. Software is tegenwoordig standaard beschikbaar in de cloud toch? Landsgrenzen bestaan niet meer en alles draait om gebruik? Of toch niet? Er zijn wereldwijd ruim 12.000 bedrijven die bedrijfssoftware maken. Echt nog niet allemaal voor de cloud of met een cloud aanbod. Terwijl daar nu de groeikansen liggen. Hoe pas je je strategie aan? Wat gaat je tarief worden? Wat kost je transformatie en hoe vang je je ‘shift-depression’ op? Reken je je nieuwe aanbod af naar gebruik of per user. En hoe zorg je voor adoptie? Draagvlak bij je eigen medewerkers – die je product verkopen en ondersteunen – is belangrijk. Hoe zorg je dat je nieuwe cloud-variant ook verkocht gaat worden? Kun je deze cloud-variant ondersteunen? En ook niet onbelangrijk hoe zorg je dat je klanten alle nieuwe functies gaan én blijven gebruiken?

Korte time-to-market door focus

Hoe ga je al die kansen benutten? Wat ga je bijvoorbeeld met je marge-verbetering doen? Ga je zelf het wiel uitvinden? Ga je dit zelf doen? Dan heb je nog last van vast-denken :-). We kennen allemaal wel van die mensen die blijven praten, denken alles te weten, alles te kunnen en overal een antwoord op hebben. Echter veelal gebaseerd op de vele meningen van anderen aangevuld met laten we het eigen geluid noemen. Alleen als dat je bedrijfscultuur en visie voedt ga je jongleren. Guido Weijers[3] gaf hiervan met humor een duidelijk voorbeeld, in zijn oudejaarsconference van 2009, zie onderstaand fragment.

Wil je alleen nog doen waar je goed in bent? Dan sta je open voor verandering. Zoek voor de rest aansluiting bij een community. Laat de ontwikkelde propositie waar ik over begon nou net het ingrediënt community in zich hebben (ideale propositie dus :-)). Resultaat is dat vraag en aanbod elkaar hebben ontmoet. Dit hebben we over de as van samenwerken met verschillende ISV-spelers gerealiseerd.

Marktpotentie voor alles als een dienst is aanzienlijk

Je traditionele software naar een cloud-variant – ook wel saas (software as a service) genoemd – transformeren biedt voordelen. Zowel financieel want je marge verbeterd, snelheid in levering en in potentieel aantal klanten omdat je afzetgebied vergroot. Bovendien krijg je nieuwe mogelijkheden. Je kunt een demo leveren of niet betalende klanten uitschakelen. Updates centraal regelen of direct reageren op een trend in jouw klantenkring of specifieke branches. Je hoeft je development-roadmap niet aan te passen. Je kunt voor beide werelden dezelfde technologie gebruiken. Echter je kunt online vaker updates doorvoeren of bepaalde features toegankelijk maken.

software,isv,development,cloud,samenwerken,communicatie,bedrijfscultuur,visie
80% van de software ontwikkelende bedrijven zegt dat ze een verhoging van de omzetgroei zagen voor bestaande apps die zijn overgezet naar een cloud-variant. Grafiek gebaseerd op 33 ISVs in de USA, 32 in EMEA, 20 in LATAM, en 21 in APAC. Illustratie: © SaaSplaza, bron: een door Forrester uitgevoerde studie, 07/2016.

Volgens IDC zal SaaS de traditionele software aanzienlijk overtreffen en bijna vijf keer zo snel groeien

Focus geeft ruimte aan innovatie

software,isv,development,cloud,samenwerken,communicatie,bedrijfscultuur,visie

In de maand juli stond mijn blog in het teken van blockchain. Mogelijkheden genoeg. Nog een positieve reden om alleen te doen waar je goed in bent en te gaan ondernemen met visie. Namelijk hierdoor houd je tijd en resources beschikbaar voor innovatie. Misschien dat je een deel van je extra marge hiervoor kunt inzetten. Wellicht kan kunstmatige intelligentie je software verder verbeteren. Deze nieuwe innovatie is vervolgens weer heel snel naar de markt te brengen dankzij de vertrouwde cloud.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/