Categories
Persoonlijk

Grip op je cloud apps met heldere dashboards

Grip hebben en houden op je cloud zorgt dat je niet stuurloos bent en weet waar je aan toe bent. Om vertrouwen in de cloud te krijgen en optimaal te kunnen bloeien en groeien wil je weten hoe je applicatie (en infrastructuur) ervoor staat. Hoewel je dat beheer door partijen laat doen die daarin gespecialiseerd zijn wil je zelf naar slimme dashboards op je smartphone kunnen kijken waar het liefst alle signalen op groen staan.

Alles als een Service: grijp de kans die gloort aan de horizon. Lees verder »

In deze blog sta ik even stil bij Microsoft Operations Management Suite (OMS). Met OMS maak je locatie-onafhankelijk beheer van je cloud vanuit de cloud mogelijk. Je krijgt zo grip op alle onderdelen van je cloud of hybride omgeving, hoe groot je bedrijf ook is. Helemaal passend bij de huidige trend kan je dit zien als Management-as-a-Service (MaaS). Je krijgt een reeks aan functies die ervoor zorgen dat je grip hebt op je app. Vergeet de gebruikersadoptie niet, want dan houd je volop grip.

Van on-premises naar de cloud

Microsoft biedt al langere tijd producten voor het beheren van bedrijfsoplossingen. In 2007 werden meerdere producten samengevoegd in de System Center-suite. Deze bevatte Configuration Manager, dat functies biedt zoals softwaredistributie en inventaris; Operations Manager, dat proactieve bewaking voor systemen en toepassingen biedt; Orchestrator, dat runbooks bevat voor het automatiseren van handmatige processen; en Data Protection Manager voor het maken van back-ups en het herstellen van kritieke gegevens.

Doordat steeds meer computerresources werden verplaatst naar de cloud, kregen System Center-producten meer cloud-functies, zoals Operations Manager en Orchestrator voor het beheer van resources in Azure. Ze waren echter nog steeds primair bedoeld als on-premises oplossingen, en vereisten daarom een aanzienlijke investering in implementatie en onderhoud van een on-premises beheeromgeving. Er was een nieuwe benadering van beheer nodig om volledig te profiteren van de cloud en toekomstige toepassingen te kunnen ondersteunen.

Grip in de cloud met heldere dashboards

grip,oms,hybride cloud,dashboards
Een van de OMS dashboards

Die nieuwe benadering is OMS geworden met een verzameling beheerservices die volledig op de cloud zijn gericht. In plaats van on-premises resources te implementeren en beheren, staan de OMS-onderdelen volledig in de Microsoft Cloud.  Zeker met de juiste kennispartner staat er in korte tijd een helder dashboard dat volledig aansluit bij de wensen en eisen. De standaard dashboards geven overigens ook al de nodige inzichten.

Als ik nog niet alles in de cloud heb?

Geen zorgen. Hoewel de OMS-diensten worden uitgevoerd in de cloud, betekent dat niet dat je je on-premises omgeving niet kan beheren. Als je een agent op een Windows- of Linux-computer installeert, stuurt deze de gegevens gewoon naar OMS. Hier kunnen ze worden geanalyseerd samen met alle overige gegevens die met de cloud- of on-premises services zijn verzameld. Gebruik Azure Backup en Azure Site Recovery om back-ups op te slaan in de cloud en een hoge beschikbaarheid voor on-premises resources te garanderen. Kortom heb je nu nog een System Center omgeving staan zou ik gaan overstappen naar OMS.

grip,oms,hybride cloud,dashboards
Schematische weergave van Microsoft Operations Management Suite

De gave kant van OMS is dat je technologie nu echt voor je kan laten werken. We kunnen veel handmatige processen gaan automatiseren. Deze technologie is in OMS eenvoudiger voor handen dan in System Center Orchestrator. Denk hierbij aan het automatisch controleren of de backup gelukt is. Wanneer dat niet zo is krijg je een bericht. Of de beschikbaarheid van die ene database controleren.

Kort samengevat krijg je niet alleen grip met heldere dashboards; het bespaart je ook gewoon geld. Bovendien gaat technologie meer voor je werken.

In onderstaande video een demonstratie.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/