Categories
Persoonlijk

Versnel de tijd naar de markt voor je applicaties

Tijd is geld is zo’n typisch gezegde. Toch spenderen we nog heel veel tijd aan om perfect naar de markt te willen. We willen geen fouten maken en het perfecte moment afwachten. Versnel de tijd voor je nieuwe applicatie. Kijk bijvoorbeeld naar Microsoft Teams, deze oplossing kwam een jaar geleden. Niet af maar wel met een visie. Of Google die jaren in “bèta” heeft gedraaid. Dat dit ook uitdagingen met zich meebrengt bewees KPN toen ze jaren geleden met digitale televisie op de markt kwam en later met Back-up Online. In de beginfase kregen ze het niet stabiel. Gebruikers klaagde uiteraard, toch heeft men enorme groeicijfers laten zien, en het gewoon werkend gekregen. Feitelijk zijn ze gaan leren tijdens het werk. Dat is iets wat je als mens heel gewoon vindt. Continu blijven leren. En toch vinden we het met een nieuw product, nieuwe versie of functionaliteit een beetje eng.

Versnel de tijd naar de markt en verlies geen geld

versnel,tijd naar de markt,time to market,versnellen,applicaties,saas
Het totale verkoopvolume is afgenomen van het plan vanwege de vertraagde lancering van je product. Dit weer inhalen is erg moeilijk[1].

Dat klinkt gek. Sneller online zijn met je nieuwe product en geen geld verliezen. Vaak ben je te bang, je wilt het te goed doen. En daardoor verlies je kostbare tijd en maak je meer kosten dan nodig. En in die kostbare tijd kan een ander je voor zijn. Betrek een kleine groep gebruikers om middels een soft-launch het beste uit beide werelden te halen. Bovendien vinden veel gebruikers het gaaf om onderdeel te zijn van een bèta. Zeker als ze suggesties mogen aanleveren (waar je dan ook wat mee doet). Dan vorm je een soort community om je product heen. Waardoor je extra aandacht krijgt omdat andere erover praten. En extra leuk, als de gebruiker het gevoel heeft dat zijn input wordt overgenomen heb je er een ambassadeur bij[2].

En als je gebruiker ambassadeur is geworden versnel je de adoptie van je product. Daardoor kan jij je maximaal gaan focussen op het maken van een succes van je product.

Je productlevenscyclus versnellen verminderd tunnelvisie

versnel,tijd naar de markt,time to market,versnellen,applicaties,saas

Een ander – praktisch – voordeel is wanneer je product nog niet helemaal af is en je toch gebruikers gaat aansluiten, zij wellicht met hele andere ideeën komen dan je eerder wilde bouwen. Hierdoor ga je functionaliteit of diensten ontwikkelen die nog niet op je roadmap stonden. Echter omdat er vraag naar is ga je dit natuurlijk eerst maken. Zeker wanneer het relatief eenvoudig is. Hierdoor worden gebruikers een fan van je product. En je leeft niet in een tunnel. Ik geloof in korte en snelle updates. We hebben daar populaire kreten als ‘agile’ en ‘sprints’ voor. Allemaal prima wat mij betreft :-), als je maar snel naar de markt gaat.

Een deel van de vertraagde tijd naar de markt is beveiliging. Immers je wilt niet dat je product onveilig is waardoor je gebruikers je product niet meer vertrouwen. Gelukkig is er technologie beschikbaar om de beveiliging van je applicatie te vergroten ook als niet alle kieren en gaten gedicht zijn.

Hoe versnel jij je de tijd naar de markt?

Referenties

[1] Arena Solutions (2018). Improving Time to Market
[2] MT.nl (2018). Kritiek op je product? ‘Deze klant is nu één van onze ambassadeurs’
[3] SaaSplaza (2018). Focus More on your Core Business and Enrich your Applications

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/