Categories
Persoonlijk

Strategische keuzes van belang om te overleven

Zo’n 100 jaar geleden gingen we getrouw naar de wekelijkse markt voor de boodschappen en een praatje. Dit was de plek waar je tegen de juiste prijzen je favoriete producten kocht. Een kreet destijds was “je gulden is een daalder waard op de markt”, in hedendaagse bewoording een soort kortingspercentage :-). Onderstaande foto is van de weekmarkt in Roosendaal in 1918. We consumeren namelijk over de jaren anders. We zien een transformatie van bezit naar gebruik. Denk aan het privé leasen van een auto, diensten als Spotify, Netflix en aanverwante diensten die je maandelijks betaald naar gebruik. Zo bezit ‘s werelds grootste taxibedrijf – Uber – geen auto’s. Het populairste mediabedrijf – Facebook – maakt zelf geen content en de grootste hotelketen – Airbnb – bezit geen kamer. En ‘s werelds grootste retailer – Alibaba – heeft geen voorraad. Kortom tijd om je strategische keuzes zelf te maken en zo je bedrijf klaar te maken voor de toekomst.

strategische keuzes,veranderen,hosting,cloud,it,aanpassend vermogen,consolidatie,weekmarkt,100 jaar
Weekmarkt op de Markt van Roosendaal in 1918. © Gemeentearchief

Dus ondanks dat de IT-sector groeit staan hostingbedrijven voor een belangrijke keuze. IT is vandaag de dag een vast onderdeel van de business. Waarde zit steeds meer in IT-gerelateerde producten en diensten zoals data, algoritmen, processen of IT-platformen. De vraag naar IT-diensten bleef in 2018 onverminderd hoog, zelfs “all time high” maar tegelijkertijd zien we consolidatie en margedruk in deelsectoren.

Strategie veranderen is niet je prijs verlagen

Je zal waarde moeten toevoegen. Zo komen je klanten bij je terug. Mijn oma ging bijvoorbeeld altijd heel graag naar de weekmarkt. Namelijk de kaasverkoper kende haar bij naam, vroeg hoe het ging en had blijkbaar onthouden waar ze het de vorige keer over hadden. Op die manier kom je als klant graag terug. Op die manier voel je je echt gewaardeerd. Alleen een lage prijs is echt niet voldoende en zou niet je enige strategische keuze moeten zijn. Dat schrijft ook het Financieel Dagblad onlangs over Mediamarkt. Een bekende formule waarbij de lage prijs centraal staat. Hier zie je dat we anders zijn gaan consumeren. We willen namelijk dat die wasmachine de trap op wordt getild en voor ons wordt aangesloten. Helemaal ideaal als ze de oude dan ook weer meenemen. Deze producten kopen we steeds meer online.

strategische keuzes,veranderen,hosting,cloud,it,aanpassend vermogen,consolidatie,mediamarkt,prijsdruk
Bron: Financieel Dagblad (2018), Met lage prijs alleen redt MediaMarkt het niet (klik voor vergroting)[5]

We hebben allemaal weleens een aankoop gedaan die achteraf toch niet aan onze verwachting voldeed. Wat deed je er daarna mee? De aankoop kwam waarschijnlijk op de afvalberg terecht. Hoe ideaal zou het zijn als onze consumptiedrift vanaf nu zou bijdragen aan verduurzaming? Lees mijn column »

Maak de strategische keuzes zelf en voorkom margedruk

De totale markt in Nederland voor IT-uitgaven (hardware, software en diensten inclusief telecom) bedraagt in 2017 zo’n 40 miljard euro. De markt voor cloudgebaseerde diensten is daar onderdeel van. Deze markt groeit beduidend harder dan de totale markt met groeipercentages variërend van 30% voor de SaaS-markt tot 40% voor de IaaS- en PaaS-markt.

Nog steeds hele mooie groeipercentages. Echter van omzet kan je niet pinnen. De marges staan bij veel hostingbedrijven onder druk. Dit speelt – volgens de Rabobank[1] – met name bij de bedrijven die “shared services” aanbieden. De IT blijft onverminderd groeien echter wat men koopt veranderd. Veel bedrijven blijven doen wat ze deden.

Zoals met zoveel, als je de strategische keuzes zelf maakt heb je meer draagvlak en is het een stuk prettiger veranderen. Wanneer je deze keuzes gedwongen moet maken zal het vaak niet goed uitpakken. Toch dwingen de grotere cloud-partijen Amazon (AWS) en Microsoft (Azure) deze partijen min of meer tot strategische keuzes. De financiële slagkracht in combinatie met de razendsnelle technologische ontwikkelingen is voor kleinere aanbieders in deze markt simpelweg niet bij te houden. De relatief eenvoudige hostingdiensten worden steeds meer een gewoonte. Je kan de public cloud namelijk rechtsreeks inpluggen bij Microsoft. De vraag is of je klant het allemaal zelf wilt doen is een tweede. De kracht gaat zitten in hoe verpak je je aanbod met veel waarde aan je klant.

Personeelstekort vraagt om slimme oplossing

Volgens de Rabobank ligt een belangrijke reden van de huidige schaarste op de IT-arbeidsmarkt bij het onderwijs. De vraag van de IT-bedrijven komt niet overeen met het aanbod. Daarmee zouden we onze concurrentiepositie internationaal kunnen verliezen. Het maken van strategische keuzes is dus cruciaal ook op dit vlak. Gelukkig ontstaan er steeds vaker lokale initiatieven waarbij onderwijs en bedrijven meer samenwerken. En worden de kansen benut die er zijn. Een recent concreet voorbeeld is de start van de IT Campus Rotterdam. Zij stellen terecht dat de wereld snel veranderd, en dat bijblijven cruciaal is voor alle partijen. Mooi voorbeeld van extreem samenwerken en zo de kracht van een ieder optiaal benutten.

De zoektocht naar nieuw talent kan technologie bij helpen. Denk aan cognitieve- en kunstmatige intelligentie en de zogenaamde slimme contracten met blockchain-technologie. Dan ga jij je optimaal focussen op je employer branding en zo het juiste talent bereiken. De werving doet technologie dan wel :-). Om dit succesvol te integreren moet je vandaag beginnen met strategische keuzes. Wat ga je zelf doen, wat is belangrijk en wat kunnen anderen doen. Kortom hoe ga je je eigen krachten benutten en voor de rest samenwerken.

verrijk,innovatie,applicaties,saas,strategische keuzes,veranderen,hosting,cloud,it,aanpassend vermogen,consolidatie
© Microsoft. Cognitieve- en kunstmatige intelligent en blockchain gaan je helpen

Huidige acceptatie van de cloud

Drie van de vijf grote organisaties in Nederland (60%) slaan op dit moment al meer dan de helft van hun data op in de cloud. Dat is aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk (51%), Duitsland (45%) of het Verenigd Koninkrijk (38%). Toch blijft op dit moment 43 procent van de Nederlandse bedrijven ook nog data ‘on premises’ opslaan en verwerken. De overgrote meerderheid (87%) van de grote Nederlandse organisaties is het er wel over eens dat de cloud een belangrijke strategische keuze is voor de business, met name voor toepassingen die de productiviteit moeten verhogen.

Bijna de helft (45%) van de Nederlandse IT-besluitvormers blijkt niet goed op de hoogte van de cloud. Voor bestuursleden ligt dat percentage zelfs nog hoger (57%). De cloud kan enorme voordelen bieden. De term cloud zal op termijn verdwijnen. Bovenstaande percentages kan ook een eerste indicatie zijn omdat managers en bestuurders steeds minder technische details hoeven te weten. Aan de andere kant hebben maken veel bedrijven strategische keuzes voor de cloud. Immers 88 procent heeft een cloud-strategie ingevoerd of staat op het punt daarmee te beginnen. Veel van die plannen bevinden zich nog in een redelijk vroeg stadium. Het hebben van vertrouwen in de cloud en begrijpen hoe je bedrijfsdoelstellingen kunt verwezenlijken zorgt voor een grotere acceptatie van deze cloud.

Van een gefragmenteerde markt naar consolidatie

Hetzelfde onderzoek van de Rabobank geeft ook aan dat er zo’n 4500 cloud- en hostingbedrijven in Nederland zijn. De markt is nu nog gefragmenteerd waarbij 95% van deze bedrijven nu nog een omzetniveau van € 5 miljoen of minder heeft. Hoewel een consolidatieslag in de markt al langer gaande is, verwacht de bank dat er de helft van deze hostingbedrijven op de middellange termijn niet meer in de huidige vorm bestaat.

Grotere partijen, vaak gesteund door Private Equity, doen momenteel overnames om enerzijds schaalgrootte te creëren of een positie in de top van de (internationale) markt te claimen. Een andere strategische keuze kan zijn om specialisatie op deelmarkten of marktsegmenten te versterken.

AWS, Azure en Google Cloud Platform (GCP) hebben een gezamenlijk marktaandeel van circa 55%. Bij gelijkblijvende jaarlijkse groei van dit marktaandeel, respectievelijk 1%, 3% en 1% in 2017, zal de afhankelijkheid van deze partijen alleen nog maar groter worden. De groei van Microsoft kan worden verklaard uit de forse groei van het gebruik van Microsoft Azure, zowel de IAAS-laag (cloud) als de lagen hier bovenop. Denk aan oplossingen als kunstmatige intelligentie en het toenemende gebruik van data. Dit geeft aan dat Microsoft haar dominant aanwezige positie in Windows Server installaties verschuift naar haar cloudplatform Azure.

De term ‘cloud’ zal rond 2025 zomaar uit ons vocabulaire verdwenen kunnen zijn.

Volgens werkplek specialist Citrix zou de term ‘cloud’ rond 2025 zomaar eens uit ons vocabulaire verdwenen kunnen zijn. Voor veel professionals is werken met de cloud inmiddels al zo vanzelfsprekend, dat de term overbodig begint te raken. 42 procent van de ondervraagde Nederlandse IT-specialisten gelooft dat vanaf 2025 niet meer over de cloud gesproken wordt. 14 procent denkt zelfs dat we in 2020 al zover zijn.

2025: de cloud trekt op

Van de groep Nederlandse IT-besluitvormers die denkt dat de term ‘cloud’ in 2025 overbodig is geworden, denkt ruim de helft (55%) dat we vooral nog zullen praten over de functionaliteit die de cloud mogelijk maakt, in plaats van over de cloud zelf. 39 procent denkt dat gebruikers het tegen die tijd alleen nog hebben over cloudapplicaties, zoals Dynamics 365, SAP, Spotify, Netflix en Salesforce, maar dat de vraag waar de data staat tegen die tijd geen gespreksonderwerp meer is.

Het uitsterven van de term ‘cloud’ komt ook terug in de opmerkingen van de nieuwe generatie gebruikers die in 2021 de arbeidsmarkt zullen betreden. Drie van de tien (35%) Nederlandse kinderen tussen 12 en 15 jaar oud zegt geen idee te hebben wat de computerterm ‘cloud’ precies betekent – en van de overige groep heeft een derde niet meer dan een vaag begrip (spontaan veelgenoemd: “een computer in de lucht”). 93 procent gebruikt de term zelden tot nooit buiten de ICT-klassen op school. Toch speelt de cloud al wel een belangrijke rol in hun leven. 60 procent van de 12- tot 15-jarige kinderen in Nederland beseft dat hun foto’s en muziek in de cloud worden bewaard, terwijl 36 procent aangeeft dat ze de cloud gebruiken om data met vrienden te delen, zoals bijvoorbeeld foto’s, muziek of werkstukken voor school.

Specialisatie is een strategische keuze

Een andere strategische keuze van een hoster kan zijn dat zij zich specialiseert op bijvoorbeeld één specifieke technologie. Eén ding is duidelijk: hostingbedrijven zijn zichzelf in deze periode opnieuw aan het uitvinden. Dat betekent dat de rol, de mensen en dus het bedrijf ingrijpend veranderen. Toegevoegde waarde ligt daarbij niet meer vanzelfsprekend alleen in de technologische expertise, maar moet gezocht worden in customer intimacy (klant centraal stellen), consultancy, en (dus) specialisatie. Kortom maak strategische keuzes die zorgen voor bestaansrecht. Blijf relevant. En betrek je gebruikers bij de verandering en je doelstellingen. En zet hiervoor bijvoorbeeld gamificatie in.

Referenties

[1] Rabobank (2018). ICT-update oktober 2018
[2] Emerce (2018). Cloud als term sterft uit
[3] Financieel Management (2018). Bijna helft bedrijven slaat data nog ‘on premise’ op
[4] CBS (2018). Vier jaar omzetgroei in zakelijke en IT-dienstverlening
[5] FD (2018). Met lage prijs alleen redt MediaMarkt het niet
[6] RTV Rijnmond (2018). De handen ineen voor meer en beter IT-talent in Rotterdam

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/