Categories
Persoonlijk

Oplossingen kiezen voor security vraagstukken

Wie is de beste security leverancier van dit moment? Aan welke partij of oplossing denk jij dan aan? En komt er dan een kant-en-klare oplossing naar boven? Of noem je dan toch een naam van een of meerdere bedrijven? Anders gezegd, welke partij heeft het meest complete aanbod? Want tsja de beste is zo relatief, dat kan heel persoonlijk zijn. Zelf beschouw ik mij als een cloud evangelist, als iemand die graag naar relevante oplossingen zoekt en absoluut buiten de lijntjes kleurt :-).

Geregeld beland ik in situaties waarbij creativiteit, continuïteit en schaalbaarheid bij elkaar komen. Waarbij security en compliance allemaal belangrijke aspecten zijn. Bovendien mag ik al heel lang bijdragen aan het succes van anderen. Meehelpen om de zakelijke behoeften van klanten te vertalen naar een nieuwe manier van geld verdienen. In deze duizendpoot-rol krijg ik geregeld te maken met welke security leverancier moeten we gebruiken voor de beveiliging van (virtuelele) werkplekken, applicaties en je data in het algemeen.

Iedere situatie is anders qua security. Maar in het algemeen denk ik dat je niet meer per se meer op verschillende paarden hoeft te wedden. Enkele jaren geleden was dat normaler omdat de verschillende niche-spelers allemaal op individuele onderdelen goed scoorde. Die partijen zijn er overigens nog steeds. Wat je ook kiest, betrek je gebruikers bij de oplossingen en het waarom. Dit vergroot het succes en maakt kansen op fouten en andere problemen kleiner.

Oplossingen waar je misschien wel aan denkt

Zo heeft ESET bijvoorbeeld een fantastische antivirus oplossing. Een prima wapen tegen ransomware. Of denk aan Mimecast, deze oplossing ken ik erg goed. Zij bieden een krachtige oplossing voor de beveiliging van in- en uitgaande e-mail. Mimecast heeft heel snel door wanneer iemand een fake-email namens persoon x of y stuurt. Hierdoor blijven onveilige berichten buiten je bedrijf, en krijg je een full proof archief waar men niks meer uit kan verwijderen. Forcepoint – voorheen Websense – is een bedrijf gespecialiseerd in databeveiligingssoftware. Hun software laat toe om toegang tot bepaalde sites te blokkeren en om interne gegevens te beveiligen.

Wat mij betreft geen enkel negatief woord over deze oplossingen. Zelfstandig zijn deze echt perfect. En dan toch die maar…, zit je daar nog op te wachten op zelfstandige losse producten. Je wilt naadloze integratie. Het liefst eenvoudig beheer, en als het even kan vanuit een portaal. Je zegt ongetwijfeld niet dat je een goedkope oplossing zoekt, alleen zijn kosten wel een onderdeel van het geheel. En hoe handig is als het je je voordeur met zes verschillende sleutels moet open maken?

Terwijl je behoefte hebt aan een oplossing

oplossingen,security,vendor,microsoft
Security in een oogopslag, op mijn werkplek

Het is niet geheel toevallig dat Microsoft zich nadrukkelijk heeft genesteld in het security en compliancy spectrum. Als leverancier van oplossingen die veel van ons dagelijks gebruiken (Windows, Office en Outlook), om de productiviteit en samenwerking te vergroten (Teams, SharePoint en OneDrive), staan security, protectie en compliance aan de basis van de oplossingen. Wat dat er gaat heeft Microsoft haar bedrijf volledig opnieuw uitgevonden onder leiding van de huidige CEO – Satya Nadella. De thema’s zoals security, productiviteit en compliance staan centraal in alle domeinen waarin Microsoft actief is. De verschillende overnames die zij doen worden geïntegreerd in Office 365 of Azure. Vriend en vijand is het erover eens dat Microsoft zich enorm inzet om een betrouwbare organisatie te zijn. Daar besteedt men veel aandacht aan.

Laten we eens naar het speelveld kijken waar je nu naar securityoplossingen zoekt:

  1. Antivirus voor op je apparaten: Windows Defender met ATP;
  2. Oplossingen voor gegevensclassificatie en versleuteling voor zowel je on-premise omgeving: Azure Information Protection;
  3. Bewaken en beveiligen van je cloudapplicaties: Cloud App Security
  4. Een uniforme ervaring bieden bij het maken en gebruiken van labels in verschillende scenario’s aan alle gebruikers met Unified labelling.
  5. Een centrale plaats voor het beheren van de identiteit van je gebruikers (liefst met Single Sign-On): Azure Active Directory.
  6. Inloggen met Multi Factor Authenticatie (tweeweg authenticatie) en voorwaardelijke toegang: Enterprise Mobility & Security.

Conclusie

En dan de conclusie. Feit is dat Microsoft het hele spectrum afdekt met gave en geïntegreerde oplossingen. Oplossingen die elkaar aanvullen en als puzzelstukjes in elkaar vallen. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht? Kortom – de conclusie kan zijn – je hebt naar alle waarschijnlijkheid genoeg aan een partij die alle oplossingen in huis heeft. Dit is wat mij betreft ook de kracht van Microsoft, de naadloze integratie met elkaar, en de eenvoudige manier van afrekenen en consumeren tegenwoordig. Je hoeft dus niet meer op meerdere paarden te wedden. Overigens zeg hier niet dat deze andere paarden slecht of slechter zijn. Individueel gezien zijn het stuk voor stuk mooie oplossingen.

Het “nieuwe” Microsoft laat ook zien dat ze graag wilt samenwerken met andere partijen. Wat dacht je van het enorme Linux aanbod in de Azure marktplaats, en de samenwerking met Red Hat. De recent aangekondigde driehoeksverhouding tussen Adobe, SAP en Microsoft, was ook opvallend waar Salesforce angstig op reageerde. Of de enorme hoeveelheid opensource producten in de marktplaats op Azure. De tijd om Microsoft te haten vanwege Microsoft ligt mijns inziens achter ons. Ga het gewoon proberen, is het niet wat kan je altijd nog uitwijken naar de niche spelers. Echter deze strategische koers is volgens mij – en Rabobank – een slimme zet om relevant te blijven.

Microsoft geeft security een van de hoogste prioriteiten binnen haar organisatie. Bovenstaande video geeft al aan dat security aan de voorkant verweven zit in het aanbod, denk bijvoorbeeld aan Microsoft 365. De onderstaande video laat ook zien dat ook de achterkant volop hier mee bezig is. In deze video, een korte blik en introductie van Microsoft Security Response Center, zeg maar het zenuwcentrum waar men 24×7 bezig is met beveiliging en aanvallen.

Referenties

[1] Microsoft (2018). Inside MSRC: Sharing Our Story & Customer Tips
[2] NRC (2018). De evangelist die Microsoft deed herrijzen
[3] ZDNet (2018). Red Hat and Microsoft bring OpenShift to Azure
[4] Microsoft (2018). Announcing the availability of unified labeling management in the Security & Compliance Center
[5] Microsoft (2018). Windows Defender Advanced Threat Protection

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/