Categories
Persoonlijk

Maximale focus aanbrengen zorgt voor successen

Marktverstorende, vernieuwende bedrijven zijn de eerste die successen laten zien. Zij tonen aan wat je met de digitale transformatie kan bereiken. Ik blog graag en geregeld over deze onderwerpen en ambitie. Waarbij ik het boeiend vind om zoveel mogelijke relevante innovatieve content daarbij te zoeken. Namelijk de digitale transformatie gaat niet per se over technologie. Deze wordt gedreven door verschillende variabelen. Daarbij speelt wet- en regelgeving een rol en de veranderende gebruiker. Wat ook meespeelt is dat we steeds meer focus willen aanbrengen in wat we doen. Keuzes maken is wat ik belangrijk vind en daar dan het maximale uit te halen.

Blijf altijd leren om successen te bereiken

Dat je altijd moet blijven leren is een open deur. In veel branches is dit ook een onderdeel van punten, en stoppen met leren is funest. Toch vergeten we vaak dat blijven leren ook successen oplevert voor de simpel ogende veranderingen. Denk hierbij aan een nieuwe functie in je applicatie of nieuwe mogelijkheden door technologie. En soms staan de interne processen en regels gewoon in de weg om deze maximaal te omarmen. Zo werkte ik bij een ICT-bedrijf waar we allemaal nieuwe technologie tot onze beschikking hadden en je letterlijk overal kon werken. Toch stond er in mijn arbeidsvoorwaarden dat thuis werken alleen na toestemming mocht en de werktijden stonden vast van 9 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds en ik moest een uur lunchen. Typisch zo’n regel die de veranderende wereld in de weg staat. Bovendien heb ik geen uur nodig om te lunchen :-).

Evalueer je processen regelmatig. In mijn rol ben ik betrokken bij marketingcampagnes. Doel is natuurlijk om een maximaal aantal goede leads te krijgen uit zo’n campagne. Zelf ben ik vooral nieuwsgierig naar bezoekers die afhaken. Is de content niet relevant of hebben we andere fouten gemaakt? En een vertrekkende klant is nooit leuk, toch ben ik nieuwsgierig naar het waarom. Je leert zo veel van een tegenslag. We zijn vandaag ongeduldiger dan ooit en verwachten direct reactie of actie. Toch brengen we niet altijd maximale focus aan. Namelijk als je processen dat niet aankunnen frustreren deze en dragen ze niet bij aan het succes van je klant.

Begin gewoon met maximale focus

adoptie, azure, bewustwording, blijven leren, blockchain, cloud, continuiteit, customer success, data-analyse, efficientie, inzicht, processen, slimmerwerken, technologie, veranderen, maximale, focus, successen, maximaal, succes

Zeker wanneer je bedrijf wat groter is verminderd je flexibiliteit mogelijk. Daarmee krijg je de behendigheid van een mammoettanker. Nieuwe en innovatieve ideeën moeten de nodige goedkeuring intern krijgen. Draagvlak ontbreekt waardoor deze in de kiem worden gesmoord. Bovendien wanneer de mammoettanker is gedraaid is het meestal te laat.

Innovatie van processen, proposities of bedrijfscultuur is nodig. Niet alleen omdat ik dat leuk vind, maar omdat startups – met een goed idee en weinig middelen – in een oogwenk jouw businessmodel irrelevant kunnen maken.

Veranderingen worden nog wel eens in relatief grote projecten gegoten. Waardoor de verandering en de impact heel groot is. Dergelijke projecten zijn meestal minder succesvol. Ik zou dit soort grote projecten vandaag de dag juist voorkomen. Wat mij betreft breng je focus aan op de kleinere projecten. Voordeel is dat je steeds kleine veranderingen te weeg brengt. En wanneer een kleiner project sneuvelt is dat niet zo erg. Misschien kun je de gedachte, gemaakte infrastructuur of het prototype juist in een later stadium voor iets anders gebruiken.

Start je eigen concurrentie

In beton gevatte businessplannen zijn niet meer van deze tijd. Door agile te denken en te werken, speel je sneller in op marktontwikkelingen. Omdat je een deel van het plan al af hebt, kan je als het nodig is direct opschalen. Dankzij cloud technologie, zijn apps in een oogwenk wereldwijd succesvol gelanceerd.

Vooral de supermarkt brengt focus aan op haar doelgroep en biedt keuze uit verschillende producten. Waarbij achter deze merken veel dezelfde partijen zitten. Toch hebben al deze merken een eigen identiteit en doelgroep. In reclames zijn het concurrenten van elkaar – zo lijkt het. Amstel en Heineken lijken elkaars aartsvijanden, tot 1968 was dat ook zo. Tegenwoordig komen vele biersoorten uit dezelfde fabriek. Bij Omo en Robijn lijkt ook de een beter dan de ander. Toch zijn ze beide van Unilever. Tenslotte is KLM zijn eigen concurrent begonnen met Transavia.

maximale,focus,successen,maximaal,technologie,succes
Amstel, Heineken, Brand, Wieckse en nog veel meer bier successen in de stal van Heineken[1]
maximale,focus,successen,maximaal,technologie,succes
Biotex, Omo of Robijn ze halen maximale resultaten en focus op schone kleding bij Unilever[2]
maximale,focus,successen,maximaal,technologie,succes
KLM boekt successen met haar eigen prijsvechter Transavia[3]

Ben je klaar voor maximale focus?

maximale,focus,successen,maximaal,technologie,succes

Durf jij focus aan te brengen in je bedrijf? Ga jij een duidelijke visie naleven. Dan moet je keuzes maken. En keuzes maken zijn eng, maar noodzakelijk om te overleven. Wees kritisch en open voor verandering, maak van experimenteren je tweede natuur en pas jezelf aan indien nodig. Ga ondernemen en je doel omkaderen. Om te leren van je resultaten en experimenten is het belangrijk zoveel mogelijk data te verzamelen en te analyseren. Je beschikt waarschijnlijk over meer waardevolle data dan je denkt. Heb je dat niet? Begin dan vandaag nog met vastleggen en meten! Prikkel je geest door verschillende data naast elkaar te leggen, combineer ideeën en kijk wat je concurrent doet. Blijf jezelf ontwikkelen en kritisch analyseren. Dat doet soms pijn, maar zo zorg je wel dat je relevant bent en blijft. En zo behaal je successen met een duidelijke focus.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/