Categories
Persoonlijk

Stroomlijn het vertrouwen met aangesloten apparaten

IoT (Internet of Things of Internet der Dingen in het Nederlands)[1] is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We kunnen met deze techniek allerlei apparaten aan elkaar verbinden. Dankzij IoT kunnen deze ook nog met elkaar communiceren. Kortom stroomlijn je dagelijkse leven met slimme technologie. Dat dit allemaal veilig gebeurd gaat belangrijker dan ooit worden. Want IoT kan je overal vinden. Denk aan je koelkast, wasmachine, verlichting of koffiemachine. Ook vind je het terug in je auto, kinderspeelgoed en wat dacht je van die ene vuilniswagen die het afval verzameld. Daarnaast zie je op steeds meer plekken slimme prullenbakken.

Om deze enorme ontwikkeling te stroomlijnen en vooral veilig te maken, heeft Microsoft Azure Sphere aangekondigd. Je kunt Azure Sphere zien als een centrale hub voor communicatie en beveiliging. In deze blog meer over wat Azure Sphere dan is. Het heeft – zoals de naam suggereert – vast iets metp Azure te maken, het cloudplatform van Microsoft.

Stroomlijn de ontwikkeling en het onderhoud

stroomlijn,vertrouwen,apparaten,microsoft,iot,internet of things, azure sphere,indernet der dingen
Illustratie Azure Sphere

Azure Sphere kan je zien als een overkoepelende firewall en veel meer voor IoT oplossingen. Je wilt namelijk geen brand in je oven, of koffie op momenten dat je dat niet hebt gevraagd. Denk aan kinderspeelgoed dat geïnfecteerd raakt. Of de verwarming die ineens op hol slaat of je tandenborstel die ineens aan gaat. Allemaal niet goed. Aan de andere kant willen ontwikkelaars het liefst snel naar de markt met gave innovaties. Hoe stroomlijn je dat dan? Dankzij Azure Sphere heb je een centrale hub die de communicatie, updates en beveiliging van jouw producten en applicaties kan stroomlijnen.

Feitelijk is er nu een platform dat we allemaal kunnen vertrouwen. Alle updates gaan via Azure Sphere, bovenstaande illustratie laat zien hoe Azure Sphere helpt om IoT verder te stroomlijnen. Hierdoor kan je als ontwikkelaar sneller naar de markt. Bovendien hoef je niet zelf een onderhoud- en update mechanisme in de lucht te brengen, en te (onder)houden. En handig mede gezien de Cybersecuritywet in aantocht is. Kortom Azure Sphere daagt bij om IoT betrouwbaar te maken. Leuk detail – vind ik als nerd dan – is dat Azure Sphere op Linux-technologie is gebouwd. Hiermee laat Microsoft zien, dat zij gave en betrouwbare oplossingen willen maken, en per situatie kiest wat daar het beste bij past.

IoT is een snelgroeiend segment

stroomlijn,vertrouwen,apparaten,microsoft,iot,internet of things, azure sphere,indernet der dingen
Bron: GrowthEnabler, Market Pulse Report, Internet of Things[6]

De IoT-uitgaven voor consumentenproducten zal in 2018 de 62 miljard dollar bereiken. Daarmee is IoT het op drie na grootste industriesegment. De wereldwijde IoT-markt zal van 157 miljard dollar in 2016 naar 457 miljard dollar in 2020 groeien. Daarmee is de samengestelde jaarlijkse groei 28,5%. Volgens het GrowthEnabler, Market Pulse Report zal het IoT deel worden gedomineerd in drie sectoren. Smart Cities (26%), Industriële IoT (24%) en de Zorgsector (20%). Deze worden vervolgens gevolgd door Smart Home (14%) en de auto-industrie (7%).

Dit zijn duizelingwekkende bedragen. Straks zijn mens en apparaat verbonden. Mede gezien de hedendaagse DDoS-aanvallen is het relevant om de beveiliging en je kosten te stroomlijnen. Met Azure Sphere – vandaag de dag beschikbaar in publieke preview – breng je snelheid en veiligheid naar de markt, bij elkaar. Jij kunt doen waar je goed in bent en dat is nieuwe functies toevoegen en nieuwe apparaten verbinden.

IoT zit in veel meer dan je denkt

stroomlijn,vertrouwen,apparaten,microsoft,iot,internet of things, azure sphere,indernet der dingen
August Smart Lock maakt van je mobiel een sleutel

Met deze slimme technologie hebt je nooit meer externe sleutels nodig: je deur wordt automatisch ontgrendeld wanneer je thuiskomt en wordt achter je vergrendeld wanneer je de deur sluit. Hiermee stroomlijn je de toegang tot je huis optimaal. Je kunt namelijk ook gastsleutels aan vrienden of de hondenoppas geven. Of on-demand de deur openen voor iemand. Uiteraard kan je daar een geldigheidsduur aan meegeven. Daardoor hebben anderen niet langer toegang tot je huis als nodig.

En wist je dat 1 op de 14 kalfjes overlijden bij de geboorte? Het bedrijf Moocall en Vodafone willen daar wat aan doen! De slimme IoT sensor op de staart van de zwangere koe waarschuwt de boer, zodra de geboorte begint[7]. Stroomlijn zo ook de boerderij en laat meer kalfjes het levenslicht zien. Op die manier gaat technologie letterlijk waarde toevoegen.

De mogelijkheden met IoT lijken eindeloos. Helemaal nu rekenkracht en een verbinding met internet altijd en overal beschikbaar is. Zeker in Nederland is internettoegang gemeengoed geworden. Zo zijn we binnen Europa op dat gebied koploper. Namelijk 98% van de huishoudens[2] heeft toegang tot internet. Daardoor hebben we ook de mogelijkheden om met slimme drones en slimme toepassingen gave oplossingen te realiseren en allerlei “dingen” met elkaar te laten communiceren.

Referenties

[1] Microsoft (2017). Microsoft Explanimators: Internet of Things
[2] CBS (2018). Nederland koploper in Europa met internettoegang
[3] Microsoft (2018). Azure Sphere is here – public preview and dev kits now available
[4] Microsoft (2017). The Seven Properties of Highly Secure Devices (PDF)
[5] IDC (2017). Forecasts Worldwide Spending on the Internet of Things to Reach $772 Billion in 2018
[6] Vodafone/Moocall (2018). Koe stuurt sms, boer redt kalfje

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/