Categories
Persoonlijk

Organiseer je gedachten en notities bij elkaar

Ruim je kamer op zei mijn moeder altijd. En volgens mij roepen we dat nog steeds tegen onze kinderen. Wij thuis in ieder geval wel. Daar heeft Loesje een mooie uitspraak bij: Heb ik eindelijk mijn kamer opgeruimd, is mijn leven weer een puinhoop[1]. Voor het opruimen van je kamer heb je straks je eigen robot. En organiseer je leven nu met Microsoft OneNote.

OneNote is je digitale notitieblok voor op je smartphone, computer en tablet. Je kunt er tekst, afbeeldingen, filmpjes, foto’s (bijvoorbeeld met Office Lens) en nog veel meer in kwijt. En bovendien kan je dit allemaal delen met jouw collega’s, klanten, partners en alle andere betrokken partijen. Het is een stuk lastiger om je papieren notitieblok te delen. In ieder geval kan ik nog niet op afstand in jouw papieren notities content toevoegen. Laat je notitieblok voor je werken.

Organiseer met wat voor Note?

Wat mij betreft is OneNote een van de meest ondergewaardeerde apps van Microsoft Office. OneNote maakt je werk heel wat eenvoudiger. Toen ik voor het eerst kennis maakte met OneNote zag ik het uitsluitend als tool om daarin je notities op te slaan. Later kwam ook mijn persoonlijke activiteitenoverzicht in OneNote. Zoals met zoveel gave oplossingen is het leren kennen en vertrouwd raken de grootste uitdaging. Privé gebruiken wij OneNote als dynamisch boodschappenlijstje. Tegenwoordig is mijn OneNote een kennisbron van enkele jaren. Tekeningen, whiteboardsessies en concepten voor nieuwe oplossingen beginnen in OneNote (en soms eindigen ze daar ook). Dankzij de automatische synchronisatie heb ik deze altijd bij de hand. Heb je even geen internet dan worden die zodra je weer online bent gesynchroniseerd.

organiseer,onenote,samenwerken,delve,teams,notities
Zo gebruik ik OneNote o.a. voor het bijhouden van mijn blog-agenda.

Zo gebruik ik OneNote voor mijn blog. Ik houd een content kalender in OneNote bij. Daar registreer ik onder andere wanneer de blog online komt, welke blogs volgen, of deze al gepland is en of ik deze al heb geagendeerd voor de sociale profielen. Dit is ook de plek waar ik een to-do en toekomstige blogs verzamel.

Geen dag zonder OneNote

Wat mij betreft geen dag zonder OneNote. In datzelfde rijtje past ook Delve en Teams. Alle drie dragen positief bij aan je productiviteit. Het ontdekken van de OneNote-app kost je wat tijd. Heel lang heb ik OneNote en het papieren notitieblok naast elkaar gebruikt. Inmiddels ben ik helemaal om. Ik vind het ideaal dat alle notities op een plaats staan. Ik ben ook al zo oud dat ik dan meerdere blokken vol had geschreven en dat op die manier notities overal lagen. Of dat je met een klant praat over een mooie oplossing en dat je er bijvoorbeeld een jaar later weer eens over hebt. Dan is het leuk en handig dat je gewoon direct toegang hebt tot die aantekeningen, en niet thuis eerst in de spelonken van je zolder hoeft te zoeken. Je kan per klant of thema groepen en sub pagina’s maken. Organiseer zoals je het prettigst vindt.

Jouw wereld, helemaal georganiseerd

organiseer,onenote,samenwerken,delve,teams,notities

Je kan OneNote op verschillende manieren gebruiken. Organiseer het op een voor jou handige manier. In ieder geval over verschillende apparaten heen, waardoor het niet meer uitmaakt wanneer en waar je wat aan je online gedachten wilt toevoegen. Je kunt bepaalde pagina’s met verschillende personen delen. Je bepaalt zelf welk onderdeel en wat die personen dan mogen. Vroeger maakte ik voor iedere bila, ieder project een apart OneNote-bestand aan. Waardoor je op een gegeven moment een wildgroei aan verschillende notitieblokken bij aan het houden was. Kortom niet handig.

Zeker als je een touchscreen-device hebt komt OneNote helemaal goed uit de verf. Want je kan tekst en foto’s dan integreren met touch. Dus even die aantekening erbij schrijven of tekenen. Toch het gevoel hebben dat je nog aan het schrijven bent in je notitieblok.

Ohja…, OneNote is gratis te gebruiken :-).

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/