Categories
Persoonlijk

Argumenten die relevant zijn om je app te ‘versaasen’

De cloud technologie heeft ons softwarelandschap de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Voor veel ISV[1] bedrijven leverde deze trend – zeker in het begin – de nodige vraagtekens op. Moeten we mee of kijken we het aan? En wat willen onze klanten eigenlijk? Welke mogelijkheden zijn er om met onze applicatie in de cloud verder te gaan? We horen de kreten SaaS, PaaS en IaaS vaker en ze worden ook steeds bepalender. Welke goede argumenten zijn er om je applicatie te ‘versaasen’.

Argumenten om je marktpotentieel te vergroten

Dat klinkt mooi. Een groter marktpotentieel, eenvoudiger groeien zonder zware investeringen. Het is niet zo dat het komt aanwaaien, alleen de cloud zou een antwoord kunnen bieden. Om de traditionele applicatie – die lokaal geïnstalleerd – is te verkopen, is het nodig om klanten te bezoeken, presentaties te geven en demo’s te organiseren. Voordat je tot concrete afspraken komt, ben je meestal weken of maanden verder. Bovendien kan ik mij voorstellen dat er sprake is van geografische beperkingen. Naar het buitenland gaan bijvoorbeeld, kan alleen als je bereid bent om fors te investeren in lokale aanwezigheid. Met een ‘versaasde’ applicatie vervallen deze beperkingen. Je kunt klanten, waar dan ook, de mogelijkheid bieden de applicatie bijvoorbeeld een maand gratis te laten proberen. Vervolgens kunnen je klanten, als ze dat willen, de applicatie in gebruik nemen, zonder extra inspanningen. Daarna kan je vanuit je roadmap verkoopstrategie verder groeien bij je klant. Je kunt je applicatie eenvoudig demonstreren aan je klanten vanuit elke locatie.

Argumenten om je operationele kosten te verlagen

De manier van geld verdienen veranderd. Je verlaagt je operationele kosten, doordat je de applicatie niet meer hoeft uit te rollen bij je klant. Een traditionele lokale uitrol kost tijd en geld. Als dit ook een verdienmodel voor je is dan ga je hier mogelijk minder geld verdienen. Het installeren en testen gaat sneller waardoor je je klant sneller kan aansluiten. Ook dat heeft een voordeel natuurlijk.

Eindgebruikers nieuwe functionaliteit bieden

Eindgebruikers kunnen sneller beschikken over nieuwe functies. Met de snelle ontwikkelingen van dit moment, is het niet langer verantwoord om klanten weken of maanden te laten wachten op nieuwe versies. Met een SaaS-oplossing is nieuwe functionaliteit één keer te installeren en kan iedere klant er gebruik van maken. Je krijgt ook een nieuwe kans bij je klanten en dat is gebruikerstraining bieden zodat ze je applicatie optimaal gaan gebruiken en vooral blijven gebruiken.

Flexibiliteit vergroten

Ander voordeel is dat je je eigen flexibiliteit vergroot en die van je klanten doordat software snel en flexibel beschikbaar is. Bovendien is een cloud-oplossing eenvoudig en schaalbaar. Klanten betalen bijvoorbeeld naar gebruik of per gebruiker. Bij groei zijn nieuwe gebruikers gemakkelijk toe te voegen en bij eventuele krimp weer af te melden. Je voorkomt complexe sizing-trajecten, overcapaciteit en onnodig hoge kosten en je biedt klanten de flexibiliteit die zij anno 2018 mogen verwachten van een softwareleverancier.

Referenties

[1] Wikipedia (2018). Independent software vendor
[2] Ironpaper (2016). SaaS Market Size Forecast
[3] CIO (2017). Everything-as-a-Service: seizing the next big cloud opportunity on the horizon
[4] Microsoft (2018). Grow Your ISV Business with SaaS (PDF)

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/