Categories
Persoonlijk

Beveilig je cloud met een web applicatie firewall

Beveilig je cloud met een betrouwbare webapplicatie firewall. Een firewall is een systeem dat de middelen van een netwerk of computer kan beschermen tegen misbruik van buitenaf. Zie het als een brandwerende deur. Een logische stap om de beveiliging van je applicaties te verhogen. Je draait de voordeur van je huis immers ook op slot. Misschien heb je zelfs een alarm en camera’s. Dit geeft je een fijn gevoel. Zo ook met een firewall, hiermee verbeter je de betrouwbaarheid. Je kunt het vertrouwen in de cloud nog verder uitbreiden met beveiliging tegen zogenaamde DDoS aanvallen. Hiervoor kondigde Microsoft enige tijd geleden Azure DDoS Protection aan. Microsoft heeft binnen haar ecosysteem nu ook betrouwbare firewall oplossingen binnen haar Azure cloud. De wereldwijde cloud groeit immers razendsnel.

De wereldwijde publieke cloud-inkomsten groeien volgens Gartner met 21,4% in 2018.

Beveilig je onlineapplicaties

Vorig jaar heeft Microsoft de plannen aangekondigd om de beveiliging van online apps in haar Azure cloud te verbeteren. In mijn jargon verbeter je hiermee je nachtrust. Sinds enkele maanden is de Web Application Firewall (WAF) beschikbaar in Azure. Waar je voor een WAF in Azure tot voor kort moest uitwijken naar externe partijen. Gezien de groei van online apps is het logisch dat Microsoft zelf met een oplossing komt. Het aantal kwaadaardige aanvallen neemt dagelijks toe. Daar iets aan doen is dus een logische stap.

Er wordt vaak aangevallen op bekende kwetsbaarheden zoals de zogenaamde SQL-injectie en cross-site scripting-aanvallen. Het voorkomen van deze kwetsbaarheden in je app kan zorgen voor rigoureus onderhoud, patchen en bewaken op meerdere lagen van je applicatie topologie. Hoewel dat helemaal niet verkeerd is remt het je Go To Market. Je wilt immers dat je klanten zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van je nieuwe functionaliteit. Door zo’n webapplicatie firewall in te voeren beveilig je je applicatie tegen deze aanvallen en maak je je beveiligingsbeleid transparanter. Wat ook fijn is je hoeft je geen wijzigingen aan te brengen aan je apps. Daarmee kan je nog steeds snel naar de markt met je nieuwe cloud versie.

Onderstaand een schematische weergave hoe alleen de vertrouwde verzoeken worden toegelaten.

beveilig,cloud,web applicatie firewall,oms
Schematische weergave werking Microsoft Web Applicatie Firewall

Grip op je beveiliging met een Web Applicatie Firewall

Een zwarte doos toevoegen is niet meer van deze tijd. Je wilt weten hoe en wat. Bovendien verwachten steeds meer reguleringen dat je kan aantonen wat je doet en hoe je het doet. Kortom monitoring en rapportage is wenselijk.

beveilig,cloud,web applicatie firewall,oms
Grip houden met Operations Management Suite op alles wat er gebeurd

Daarnaast krijg je met de Web Applicatie Firewall real-time inzicht in de eventuele aanvallen op je app en de daaraan aanverwante beveiligingsrisico’s. Zo kan je trends eenvoudig volgen en eventueel actie nemen. Deze inzichten kunnen ook worden geïntegreerd met Operations Management Suite van Microsoft. Een krachtig online platform dat je een helder dashboard geeft over hoe je omgeving ervoor staat. Zo weet je waar je aan toe bent.

Referenties

[1] Gartner (2018). Worldwide public cloud revenue to grow 21.4% in 2018
[2] Microsoft (2017). Introduction to Web application firewall (WAF)

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/