Categories
Persoonlijk

Virtuele desktop omgeving steeds eenvoudiger

Met de komst van Windows Virtual Desktop zijn er nieuwe kansen ontstaan voor de virtuele desktop. Je kunt een hele desktop of alleen je applicatie aanbieden aan je gebruikers. En het schaalt automatisch.

Het principe van een virtuele desktop is niet nieuw. Volgens Wikipedia gebruiken we de eerste terminal server al sinds 1985. In de jaren daarna is het principe op hoofdlijnen niet veranderd. Namelijk een beheersbare desktopervaring zonder dat je lokaal allerlei software updates moet installeren en onderhouden. Alleen de benadering en de techniek uiteraard is veranderd. Zo praten we niet meer over een terminal server. En is ook de beheersbaarheid van zo’n virtuele desktop aan de achterkant is enorm verbeterd. Ook zijn de beweegredenen veranderd. Kostenbesparing en uniformiteit waren een belangrijke drijfveer. Vandaag willen we vooral een unieke desktopervaring bieden en vrijheid voor de gebruiker.

Traditioneel kon je als gebruiker op een terminalserver zelf niets veranderen, dat is verleden tijd. We doen de servers immers de deur uit :-).

windows 10, office 365, windows virtual desktop, wvd, azure

Microsoft heeft onlangs Windows Virtual Desktop (WVD) gelanceerd. Hiermee lever je een virtuele desktopervaring aan je gebruikers en kun je Windows apps aanbieden op elk apparaat, zonder de investering in hardware en ingewikkelde installaties. Het combineert een scala aan bekende Microsoft producten. Denk aan Microsoft 365 met Windows 10. Vervolgens wordt de virtuele desktop volledig als een service beschikbaar gesteld vanuit de Azure cloud. Per rol of gebruiker bepaal je welke apps beschikbaar zijn zodat ook je licentieadministratie eenvoudiger gaat worden. Bovendien hoef je niet zelf meer de verschillende servers te beheren en beschikbaar te houden.

Office 365-ervaring voor virtuele desktops

Als we Microsoft moeten geloven krijg je met WVD de beste Windows 10 ervaring voor virtuele desktops. Zo zit bijvoorbeeld de Microsoft Store, Cortana en Edge geïntegreerd en is er de mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijk gebruik te maken van dezelfde Windows 10 machine. Daarnaast biedt WVD slimme optimalisaties zodat Office 365 een verbeterde ervaring en performance levert. De overname van FSLogix door Microsoft zorgt dat WVD een complete oplossing is geworden en biedt zij ondersteuning voor het gebruik van alle Office 365-producten. Hierdoor heb je geen gedoe meer om Office 365 draaiende te krijgen op VDI of RDS-omgeving, wat licentie technisch ook nog een draak was.

Als IT-beheerder kun je WVD gebruiken om remote desktop-sessies aan meerdere gebruikers aan te bieden. Dit doe je op het nieuwe desktop besturingssysteem Windows 10 Multi-User welke exclusief beschikbaar is. Vanzelfsprekend zijn bestaande besturingssystemen zoals Windows 10, Windows 7 – of Windows Server 2012 R2 en hoger ook te gebruiken. Met WVD kun je kiezen voor de volledige desktopervaring of alleen afzonderlijke apps virtualiseren. Je kan dus – zelfs Java apps – gevirtualiseerd aanbieden zodat de gebruiker de kracht ervaart van zijn eigen apparaat en het gemak van de verschillende bedrijfsapplicaties. Dankzij “App-Masking” kan je eenvoudig een bepaalde app “verwijderen” voor bepaalde gebruikers of zo apps met verschillende versies in één centraal image aanbieden.

Complexiteit verdwijnt en gemak komt terug

Waar we vroeger moesten nadenken over hoeveel gelijktijdige gebruikers op een virtuele desktop kon landen was dit schaalbaar en beschikbaar houden een uitdaging. Zo kan ik mij heel wat gefrustreerde berichtjes in weekenden van een klant herinneren als de “broker” of “gateway” weer eens stuk was. Met WVD kunnen overigens ook meerdere klanten op één infrastructuur landen. Dit is qua schaalbaarheid en kostentechnisch zeer interessant voor zowel de klant als IT-beheerder: je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt.

De grote investeringen in nieuwe hardware zijn niet meer nodig. Via een maandelijks betaalmodel ben je voorzien van de meest recente “hardware”. Je hoeft dus niet meer zelf alle remote-desktopcomponenten te hosten, installeren, configureren en beheren. Je kan je dus bezighouden met wat echt belangrijk is, het ontwikkelen van mooie apps of het bedrijfsproces laten werken. De virtuele desktop beweegt flexibel met je mee.

Windows 7 beveiligingsupdates tijdens overstap

Ander voordeel is dat je met WVD je gratis uitgebreide Windows 7 updates krijgt, terwijl een bedrijf de overstap maakt naar Windows 10. Dat is handig omdat vanaf 14 januari 2020 de ondersteuning officieel stopt. Op deze manier krijg je de kans om oude apps te laten draaien.

Andere belangrijke data wanneer ondersteuning stopt is aanstaande dinsdag (9 juli). Dan stopt de ondersteuning voor SQL Server 2008 (R2) en vanaf 14 januari 2020 naast Windows 7 ook Windows Server 2008 (R2). Wanneer je deze producten nog hebt draaien kan je deze naar Azure verplaatsen en nog drie jaar lang gratis de beveiligingsupdates ontvangen.

Je virtuele desktop in een browser

wvd, browser, rds, session desktop, remote
Virtuele desktop opstarten in een browser

Een ander gemak van WVD is dat je een sessie ook in een browser kunt opstarten, zoals hierboven te zien is. Daarmee kan je zelfs op een tablet eenvoudig gebruik maken van je bedrijfsapps. Bovendien zijn de eisen die dan aan een werkplek worden gesteld extreem dun. Als je een browser tot je beschikking hebt kan je gebruik maken van deze nieuwe virtuele desktop.

Virtuele desktop als een service

Kortom met Windows Virtual Desktop komt de virtuele desktop als een dienst uit de lucht. Binnen de publieke cloud Microsoft Azure staat een volledige virtuele-desktop-as-a-service omgeving die zelf schaalt. Microsoft neemt de beschikbaarheid en SLA voor zijn rekening. In je eigen Azure-omgeving heb je een server nodig waar je applicaties op staan. Ook staat hier een container met de gebruikersprofielen. Deze techniek is geoptimaliseerd en niet vergelijkbaar met de Roaming Profiles zoals we die vroeger kende. Die maakte het inloggen op je virtuele sessie soms ondragelijk langzaam. Daarnaast houd je je eigen active directory (adressenboek waar alle gebruikers, wachtwoorden en rechten in staan). De rest komt als dienst beschikbaar. Onderstaande afbeelding illustreert hoe dit er dan ongeveer uit ziet.

connection flow, wvd, inloggen, virtuele desktop
Schematische weergave van de werking van Windows Virtual Desktop

Qua licentie- en gebruikskosten zou je rekening kunnen houden met een bedrag tussen de € 5,- en € 25,- per maand per gebruiker. Zie het prijsoverzicht voorbeeld voor de situatie die bij jou past. Kleine disclaimer. Deze prijzen zijn gebaseerd op de preview prijzen en zullen in de aankomende tijden gaan veranderen. Dit is slechts een indicatie.

Wil je zelf aan de slag met Windows Virtual Desktop? Waar begin je dan? Hoe richt je zo’n omgeving dan in? Hoe u uw omgeving instelt, lees dan deze Microsoft blog Windows Virtual Desktop: How to set up your environment. Je kan natuurlijk ook een IT partner inschakelen :-).

Credits

Bedankt Sander van der Laan, Michel Snitjer en Michel Roth voor jullie bijdrage aan deze blog.

Referenties

[1] Microsoft (2019). What is Windows Virtual Desktop Preview?

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/