Categories
Persoonlijk

Optimaliseren van kosten en gebruik continu proces

Dat je kunt genieten van allerlei verschillende clouds schrijven en praten we met zijn allen veel over. Jij wilt gewoon snelheid en innovatie. En niet onbelangrijk je wilt niet alleen weten wat het kost, je wilt je kosten ook kunnen optimaliseren.

Het gebruik van de publieke cloud maakt veel mogelijk. Het maakt in dat geval even niet uit of je AWS, Azure of GCP gebruikt. Er zijn ook IT-bedrijven die een multi-cloud beleid hanteren en dus twee of drie publieke cloud oplossingen hebben gekozen. Hoewel die cloud veel voordelen en mogelijkheden biedt, is er ook een keerzijde. Vroeger kocht je een server en wist je wat die kostte. Bovendien had je intern ook de juiste handtekeningen opgehaald om die aankoop goed te keuren. Dat is met de cloud wel veranderd. Daarom is het hebben van continu inzage in kosten, en hoe je deze kan optimaliseren meer dan wenselijk. In deze blog neem ik het optimaliseren van de kosten even onder de loep.

Optimaliseren een gevecht tussen functionaliteit en kosten

Moeten we ons wel druk maken om de kosten? Je kunt toch dagelijks en maandelijks bijsturen? Dat klopt – sterker nog zelfs per uur – maar dan moet je er wel naar kijken en weten waar je heen moet sturen. Zet bijvoorbeeld op Azure even een zware virtuele machine (M128-64ms) aan. Die kost 1.003 euro voor een dag. Let je dan even niet op, rolt er na een maand toch echt een factuur van ruim 30.500 euro uit. Of een zware machine op AWS (EC2 Instances Linux x1e.32xlarge). Die kost bijvoorbeeld 565 euro voor een dag, wat op 17.000 euro uitkomt voor een maand. Wat op zich prima is als die machines ook echt alle rekenkracht gebruiken en waarde toevoegen. Alleen als dat nou net even niet nodig was, dan is het wel zonde van het geld. Helemaal als je dit bij meerdere klanten zo hebt ingericht.

Natuurlijk kun je elke dag inloggen op de verschillende portalen van de publieke cloud aanbieders. Om te gaan kijken wat de rekening nu is. En dat herhalen per klant. Dat is geen doen natuurlijk. Het zou handig zijn als je één dashboard hebt voor alle omgevingen die je hebt. Bijvoorbeeld met Power BI. Dan kan je het ook nog delen.

Alleen volgens mij gaat het niet per se om wat de prijs wordt. Ik geloof dat je wilt sturen op optimalisatie. Dat je bij wijze van spreken per uur de juiste capaciteit beschikbaar hebt. Dat je resources uitschakelt of naar beneden of boven schaalt naar gelang nodig is. Dan ga je de kracht van de hyperscale cloud benutten en echt alleen betalen voor wat je gebruikt. En dat is volgens mij de essentie.

Vele aanbieders in het optimaliseren en monitoren van kosten

Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig naar Minneapolis voor een tussenlanding, en hang nog op zo’n 9681 meter in de cloud. Dat inspireerde mij om deze blog te schrijven. Ik had sowieso ook tijd over. Die tijd en het feit dat ik overal cloud zag ben ik eens gaan kijken naar tooling die je kan helpen om die cloud kosten te optimaliseren.

Inzage in die kosten wil je natuurlijk het liefst een beetje slim, dus niet alleen een mooi dashboard waar je alsnog naar moet kijken. Maar waar je budgetten in kan zetten. Want hoewel het afrekenen van IT enorm wijzigt leven we nog steeds met P&L’s en budgetten. Ik hoor nog wel eens dat de factuur van die ene cloud provider niet zo goed in het budget paste 😊. Naast budgetten wil je ook alarmen instellen op voorhand, zodat je weet dat budgets in gevaar komen. En laat zo’n dashboard mij nou maar adviseren. En idealiter zorgt automatisering dat het ook nog wordt uitgevoerd. Daarom deze blog over de volgende vier aanbieders (in alfabetische volgorde).

  1. Amazon CloudWatch
  2. Azure Cost Management
  3. Azure Costs
  4. Cloudability

Amazon CloudWatch

continu, optimaliseren, aws, Amazon, CloudWatch
Werking van Amazon CloudWatch

Amazon CloudWatch is een monitoring- en beheerservice die is gebouwd voor ontwikkelaars, systeembeheerders en IT-managers. Je krijgt gegevens en bruikbare inzichten om je apps te bewaken, systeemprestaties te begrijpen en erop te reageren. Welke resources kan je het best optimaliseren? CloudWatch geeft je een beeld van de operationele gezondheid van je omgeving. Verder verzamelt deze oplossing bewakings- en operationele gegevens in de vorm van logboeken, statistieken en gebeurtenissen. Zo krijg je een helder overzicht van alles wat op AWS wordt uitgevoerd inclusief op on-premisse servers. Naast inzage in kosten kan je allerlei alarmen instellen en logs visualiseren. Zo kan je ook een aantal acties geautomatiseerd laten ondernemen en sommige problemen laten oplossen. De inzichten die je verkrijgt kan je je app mee optimaliseren en zorgen dat deze soepel blijft werken.

Azure Cost Management

Azure Cost Management (ACM) van Microsoft stelt je in staat je kosten en gebruik van Azure te visualiseren, beheren en optimaliseren. Met ACM heb je een altijd-aan en snelle oplossing voor handen, om de kosten te begrijpen. Naast de analyse van kosten en budgetten kan je deze ook geautomatiseerd exporteren naar externe systemen zodat je nog makkelijker kunt rapporteren. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan Power BI. Overigens kan je ACM ook integreren in eigen portalen en eigen apps. ACM kan je ook waarschuwen bij overschrijding van budgetten per afdeling en als je bepaalde commitment niet lijkt te halen. ACM is geïntegreerd met de bestaande Azure Advisor en Security Center zodat je kan optimaliseren in kosten en veiligheid. Bovendien kan je met ACM zowel Azure, AWS als GCP-omgevingen beheren in één centraal platform.

Azure Costs

Azure Costs is een externe oplossing speciaal voor Azure zoals de naam al suggereert. In een transparant model kan je vanaf gratis tot en met 180 euro per maand je Azure uitgaven volgen. Je kunt de verbruiksdata automatisch laten importeren. Vervolgens krijg je in een heldere visuele weergave inzage in de uitgaven inclusief bepaalde KPI’s. Je kunt o.a. groeperen op kostenplaatsen en budgetten. Overschrijdt je bepaalde waardes gaan de alarmen netjes af. Je kunt in één account meerdere Azure clouds beheren. Doordat je op een gegeven moment meerdere maanden hebt opgeslagen kan je trends eenvoudig analyseren en zo bepaalde pieken voorspellen. Je kunt bovendien de nodige filters instellen om zo het dashboard voor verschillende rollen binnen je team relevant te maken. Integratie met Azure AD zorgt voor een single-sign-on ervaring.

Cloudability

Cloudability Cloud Cost Visibility is een externe oplossing voor alle drie de cloud partijen. Deze oplossing verzamelt automatisch de verbruiksdata van AWS, Azure en GCP en visualiseert dat in een helder dashboard. Inzage per afdeling of kostenplaats is mogelijk. Dankzij machine learning kunnen onregelmatigheden snel worden opgespoord, die je proactief kan laten op treden in plaats van achteraf. Over de verschillende cloud platformen heen kan je budgetten en alarmen installen. Voor optimalisatie is Cloud Cost Optimization beschikbaar. Deze komt met adviezen hoe je resources en systemen beter kan optimaliseren. Bijvoorbeeld wanneer een systeem niet gebruikt wordt, en wel kosten staat te maken kan Cloudability die voor je uitschakelen. Daarnaast laat deze oplossing in een dashboard zien hoe je alle overige systemen optimaal kan instellen. Dit laatste kan je volledig automatiseren.

Vier aanbieders vechten om optimalisatie en inzicht

Een winnaar ga ik niet aanwijzen hoor 😊. De kans dat je dat gelooft is beperkt, gok ik zo. Alleen al vanwege mijn dagelijkse professionele werk als Azure Product Manager. Ik ben bang dat dan overkomt als “wij van wc-eend”. Wanneer je een multi-cloud beleid hanteert, blijven in mijn vergelijking Cloudability én Azure Cost Management over.

De gemene deler van deze vier verschillende oplossingen is dat inzage in de dagelijkse kosten toch bijzaak is. De optimalisatie van de cloud kosten gaat niet alleen om het verlagen van de kosten. Volgens mij wil je je geld uitgeven aan de juiste resources om de waarde te maximaliseren. En liever minder aan resources die dat niet doen. Verder speelt slim automatiseren een belangrijke rol, zodat je naast fantastische mogelijkheden er ook nachtrust voor terug krijgt.

Gelukkig is er wat te kiezen. Net als met nieuwe functionaliteit, geldt adoptie net zo goed bij het optimaliseren van kosten. Kleine disclaimer. Er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders dan de vier die ik hier even beschrijf. Echter deze kom ik nog wel eens tegen. Alle prijzen die ik noem in deze blog zijn gebaseerd op de online prijzen en geconverteerd naar euro’s tegen de koers van blogpublicatie. Er is geen verder geen rekening gehouden met commitment contracten etc, prijzen zijn slechts ter indicatie. Hoor graag je feedback.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/