Categories
Persoonlijk

Krachtig platform voor applicatie ontwikkeling

Je ziet het bij elk bedrijf, iemand ontwikkeld een handig tooltje in Excel of Access. Super krachtig want het werkt snel. De adoptie van deze tooltjes zijn vaak vrij groot. Hoe zorg je dat deze ontwikkelingen toekomstvast en beheersbaar worden en blijven?

De acceptatiegraad van nieuwe technieken neemt snel toe schrijf ik vaker. Bovendien zijn we mobieler dan ooit. We willen overal kunnen werken en hebben dus ook altijd minimaal een smartphone bij ons. Dat we voor alles een app willen gebruiken blijkt wel uit de enorme hoeveelheid apps er in de verschillende App Stores staan. Traditionele IT bestaat eigenlijk niet meer. Elk bedrijf veranderd op de een of andere manier naar een softwarebedrijf. Dat betekent dat ook de wijze waarop we applicaties ontwikkelen enorm gaat veranderen. De burger ontwikkelaar is geboren. Een ontwikkelaar die met een krachtig platform gave en relevante apps kan opleveren. Apps die traditioneel handmatige processen vervangt voor een app. Inclusief de kracht van kunstmatige intelligentie kunnen tijdrovende en omslachtige processen worden omgezet in een app.

Krachtige combinatie van verschillende oplossingen

krachtig, powerapps

Het Microsoft Power Platform is een combinatie van PowerApps, Flow en Power BI. Daarnaast zijn er honderden connectoren beschikbaar, hieronder zomaar een kleine greep. Als je gegevens uit Dynamics 365 nodig hebt dan klik je die gewoon aan. En dat geldt zelfs voor Dropbox, Salesforce en Slack. Daarnaast kan je de krachtige AI-mogelijkheden toevoegen aan je app en processen. Er zijn sjablonen beschikbaar die je kan configureren die het zo heel makkelijk maakt om deze AI-modellen te trainen en zo bepaalde processen gewoon volledig te automatiseren. En wat echt gaaf is, er is geen code vereist. We gaan technologie dus voor ons laten werken, zodat wij onze eigen kracht kunnen optimaliseren.

power platform, powerapps, flow, power bi

Twee krachtige voorbeelden van wat het Power Platform kan

Tijdens Microsoft Inspire heb ik onderstaande twee aansprekende voorbeelden gepresenteerd gekregen, waardoor ik persoonlijk enthousiast ben geworden over het Power Platform. Dit platform is enorm krachtig, en dat zit hem in zijn eenvoud en volledigheid wat mij betreft. Want hoe gaaf is het dat bij wijze van spreken jij en ik zonder een letter ingewikkelde code te schrijven de meest intelligente en relevante apps kunnen opleveren aan de organisatie. Microsoft noemt deze groep de burger ontwikkelaar. De burger ontwikkelaar kan door in PowerApps als het ware de elementen die nodig zijn bij elkaar klikken en met de verschillende integraties naar databronnen deze daaraan verbinden. En omdat je ook kan verbinden met eigen connectoren kan je met alles praten en zit je niet vast aan de honderden connectoren die nu al voor handen zijn.

Automatiseer het jaarlijkse balansen feestje en meer

In deze demo zie je hoe je de kracht van kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld het jaarlijks terugkerende balansen in de winkels en magazijnen kunt automatiseren. Ook zie je in dit voorbeeld hoe je processen aan elkaar kunt knopen zonder een regel code tot zelf toestemming vragen om een aankoop te doen bijvoorbeeld. Als dat niet krachtig is :-).

Een handmatig tijdrovend proces geautomatiseerd

In dit voorbeeld worden apps voor veldtechnici en callcentermedewerkers gemaakt. Traditionele handmatige processen zijn door deze app geautomatiseerd. Met deze apps is een handmatig proces dat ook nog eens heel tijdrovend was in mijn ogen krachtig in een app gegoten. Resultaat is dat bronnen die eerder met de hand geraadpleegd moesten worden nu bij elkaar gebracht waardoor er een enorme winst aan productiviteit is gerealiseerd. Ook voor de medewerkers is het prettig dat dit handmatige werk makkelijker is geworden, dat draagt bij aan werknemerservaring, vermindering van fouten en het plezier vergroten. Hoe je het ook wendt of keert de kracht van dit platform zorgt dat je ook hele kleine processen kunt automatiseren. Of notificaties kan instellen bij bepaalde berichten of een proces opstarten bij bepaalde berichten. Dat is dus wat het echt leuk maakt, de kansen zijn enorm.

Kijk eens in jouw organisatie, welke processen doe jij nog handmatig? Een simpel voorbeeld is wellicht de bezoekersregistratie? Bestellen van een lunch of reserveren van een ruimte en andere resources? Of een ander voorbeeld het declareren van je onkosten? Moet jij de bonnetjes nog bewaren en vastnieten aan een uitgeprint excel document en een natte handtekening gaan halen? Dan kan je krachtig oplossen met de combinatie van het Power Platform. Ben benieuwd naar wat jij maakt.

Referenties

[1] Microsoft (2019). PowerApps Documentation
[2] Forrester (2019). The Forrester Wave™: Low-Code Development Platforms For AD&D Professionals, Q1 2019 (PDF)

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/