Categories
Persoonlijk

Bewaak je identiteit online net als in het echt

Als ik je op straat tegenkom, en je naar je geboortedatum zou vragen. Geef je die dan? Of als ik zou vragen of ik gewoon even in je telefoon mag kijken. In het echte leven zou je mij dan niet te misverstaand afwijzend antwoorden. In ons online leven echter, bewaak je je identiteit vaak niet zo resoluut. Want we installeren klakkeloos apps die toegang hebben tot onze contacten op onze telefoon of onze locatie. We accepteren blind elke vraag. Alleen waarom moet bijvoorbeeld een bank-app toegang hebben mijn contactpersonen en locatie? In deze blog een aantal inspirende voorbeelden.

Bewaak in je privacy instellingen

Waar gaat het die hacker van vandaag nou echt om? Nou om onze identiteit. Want die identiteit, die is geld waard. We digitaliseren steeds meer, we kopen en verkopen online en we identificeren ons ook steeds meer online. Met je bank-app kan je je tegenwoordig legitimeren en de DigiD app je paspoort naar de overheid. Daarom is het cruciaal dat we onze identiteit ook online bewaken. Want toch kennen we online niet diezelfde reservering als in het echte leven. Zo delen we op Linkedin CVś met allerlei persoonlijke gegevens en staan sociale media accounts vol met persoonlijke gegevens en zijn veel van die accounts openbaar toegankelijk. Waarom zou iedereen jouw leven moeten volgen? Onderstaande video maakt dit hilarisch duidelijk.

Je loopt meer risico op identiteitsfraude dan je denkt. Het delen van persoonlijke gegevens zoals je geboortedatum, adres en telefoonnummer kan je kwetsbaar maken. Maak het niet gemakkelijk voor identiteitsfraudeurs. Bewaak je privacy-instellingen. Laat Je Niet Hack Maken »

Het complexe IT-landschap bewaken voor het te laat is

Ons IT-landschap wordt steeds complexer. We worden steeds afhankelijker van deze systemen. Bovendien nemen onze verwachtingen toe. We moeten altijd en overal toegang hebben tot informatie. Dat is niet alleen op het werk maar ook privé. We zijn doorlopend online. Kortom een magneet voor zij die je identiteit graag willen. Het bewaken van data is een serieuze dagtaak geworden. De status van je beveiliging meten en weten is ook steeds moeilijker. Je zakelijke data bewaken kan je niet meer alleen. Daarvoor heb je hulp nodig van experts. Echter, zoals met zoveel, het begint bij de gebruikers. Ook dit is een vorm van gebruikersadoptie, waar ik zo’n fan van ben :-).

Wat nou als alles uit valt? Hieronder deel ik een driedelige korte documentaire waarin Lenovo ThinkShield & Intel je meenemen achter de schermen. Zij laten een van de beroemdste zakelijke cyberaanvallen van onze tijd zien. De impact van deze aanval was gigantisch. Niet alleen voor het bedrijf zelf. Kortom deze documentaire laat je zien dat bewaken van data zonder gebruikersadoptie gelijk staat aan dweilen met de kraan open.

HOOFDSTUK 1: DE BEDREIGING – Is jouw bedrijf voorbereid op een verwoestende hack? En als het gebeurd wat doe je dan?

HOOFDSTUK 2: DE HACK-AANVAL – Kan één klik een heel bedrijf vernietigen? Of heb je een plan hoe je die hack de baas kan zijn.

HOOFDSTUK 3: DE NASLEEP – Hoe kan een bedrijf herstellen van een cyberaanval? Communicatie is dan vooral belangrijk.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Oké, die hackers willen dus graag onze identiteit. En er zijn kennelijk verschillende methoden om die te achterhalen. Je moest al zorgen voor een goed wachtwoord. Nog beter is als je voor al je apps twee factor authenticatie instelt. Natuurlijk bewaak je je wachtwoorden op een uiterst veilige plek. En we mogen ons wachtwoord slechts eenmaal gebruiken, dus niet een wachtwoord voor alles. Er zijn veel campagnes gaande die ons bewust willen maken dat we onze identiteit moeten bewaken. Misschien dat deze vijf tips van een hacker helpen.

By ernstveen

https://ernstveen.com/ernst-veen-even-voorstellen/